ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: “Ψηφίστε Προανακριτική για Καραμανλή” – To αίτημα Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο

Στον Άρειο Πάγο ο Ανδρουλάκης για τα Τέμπη - Αναφορά αύριο και από Κασσελάκη,

Κλιμακώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη.

Το κατηγορητήριο, που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια της Θοδώρας Τζάγκρη, στην ΚΟ της ΝΔ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει τελέσει τα εγκλήματα της Έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ και της Διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ. 1 δ) και στ), με τις ακόλουθες επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις και παραλείψεις:

1. Ο Κώστας Καραμανλής εξέδωσε στις 30-5-2022 Υπουργική Απόφαση με την οποία αυθαίρετα άλλαξε προϋποθέσεις για τον ορισμό Σταθμάρχη.
2. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο 2019, δεν έδωσε εντολή για την αποκατάσταση της ζημίας.
3. Ο Κώστας Καραμανλής αν και γνώριζε ότι ήταν αναγκαία η υπηρεσία δύο σταθμαρχών στους κεντρικούς σταθμούς, αποδέχθηκε την λειτουργία αυτών μόνο με ένα σταθμάρχη.
4. Ο Κώστας Καραμανλής αν και γνώριζε την παύση από το 2020 της λειτουργίας του δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου και ρύθμισης της κυκλοφορίας στην οδό Καρόλου(Αθήνα), ουδέν έπραξε για την επαναλειτουργία του που ήταν αναγκαία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.
5. Ο Κώστας Καραμανλής αν και γνώριζε ότι το σύστημα επικοινωνίας GSM-R ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο 2022 δεν το έθεσε σε λειτουργία.
6. Ο Κώστας Καραμανλής το έτος 2021 παρέτεινε για άλλα τρία χρόνια την υλοποίηση της σύμβασης 717 αν και γνώριζε ότι αυτό οδηγούσε στην καθυστέρηση ενεργοποίησης του συστήματος ETCS αυτόματης πέδησης των τρένων.
7. Ο Κώστας Καραμανλής δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας ως όφειλε βάσει των οδηγιών 2016/797 και 2016/798, παραβιάζοντας τα άρθρα 59 και 60 του . 4632/2019
8. Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε την Εμπιστευτική Επιστολή που του απεστάλη προσωπικά στις 6-9-2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. Τσαλίδη με την οποία αυτός επεσήμανε τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».
9. Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συγκοινωνιών μέσων σταθερής ασφάλειας που περιέχονταν στις από 7-9-2021, 9-3-2022, και 1-11-2012 Εξώδικες Δηλώσεις – Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, των οποίων είχε λάβει προσωπικά ο ίδιος γνώση!
10. Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε τις υποδείξεις του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του οποίου είχε λάβει γνώση από τις 4-10-2021.

Στη δήλωσή της με την οποία γνωστοποιεί την κατάθεση του κατηγορητηρίου, η κ.Τζάκρη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος». «Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης» προσθέτει σε άλλο σημείο.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση ‘Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην αντίδραση της κυβέρνησης στο κείμενο – κατηγορητήριο που παρέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση στην ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως: “Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία”. Στην ανακοίνωση αναφέρει ακόμη: “Από το ‘να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε’ και ‘με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου’, του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ‘αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια’ των κυβερνητικών πηγών. Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση”.

Ακολούθως εξηγεί: “Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά τη… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται”. Προηγουμένως η ΝΔ είχε μιλήσει για “κίνηση εντυπώσεων” από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Ανδρουλάκης: Ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια

Αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για τη διερεύνηση και ποινική αξιολόγηση των καταγγελλομένων σε δημοσιεύματα για τα ηχητικά του ΟΣΕ που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε αναφορά (όχι μηνυτήρια) 2,5 σελίδων για την υπόθεση των Τεμπών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 57 επιβαινόντων και συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, για τη χάλκευση και διαρροή των ηχητικών με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της τραγωδίας.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:

«Το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν νεκρούς, αγνοούμενους, την ώρα που όλη η ελληνική κοινωνία θρηνούσε γι’ αυτό που είχε συμβεί, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να πάρουν τις επίμαχες συνομιλίες,να τις χαλκευόσουν και να διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Εμείς κάναμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό, καταθέσαμε για αυτή τη νέα αποκάλυψη πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή και σήμερα ήρθαμε και καταθέσαμε αναφορά στην Εισαγγελία τους Αρείου Πάγου για να υπάρχει διερεύνηση της υπόθεσης . Τώρα έχει χρέος η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Όμως μας ρωτούν γιατί καταθέσαμε τώρα την πρόταση δυσπιστίας. Γιατι το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν είναι πια ούτε μισοάδειο,ούτε μισογεμάτο. Τη μια διόρισαν παράνομα τον επίμαχο σταθμάρχη, την άλλη η ευρωπαϊκή εισαγγελία τους κατηγορεί για διαφθορά.

Και ενώ έχουν κάνει όλα αυτά μαθαίνουμε ότι εκείνο το βράδυ είχαν προτεραιότητα να χαλκεύσουν τους διαλόγους , για να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανθρώπινου λάθους και μόνο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη λειτουργεί με το τρίπτυχο : Διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία. Πρέπει αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει».

Ο κ. Ανδρουλάκης συνοδευόταν από τη βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη, τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Χρήστο Κακλαμάνη και τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα.

«Ποιος την ώρα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας, είχε την προτεραιότητα να πάρει πριν τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τους επίμαχους διαλόγους, να τους χαλκεύσει και μετά να τους δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη; Αυτό το αδίστακτο χέρι, πρέπει να μάθουμε ποιο είναι. Γι’ αυτό, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στον Άρειο Πάγο.

Γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Ποιοι είναι αυτοί που είχαν την προτεραιότητα εκείνο το βράδυ, να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες ενέργειες του Αρείου Πάγου. Στις 8 Φεβρουαρίου η πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με κοινή ανακοίνωση τους, διέψευδαν δημοσιεύματα για παραλείψεις και καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες όσον αφορά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη απάντησαν στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον της ίδιας της εισαγγελέως και διαβεβαίωσαν ότι παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τις δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τη δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών.

To αίτημα Ανδρουλάκη στην Αδειλίνη

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Ανδρουλάκης είπε «θα κάνω αίτημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει την υπόθεση με βάσει τα δημοσιεύματα του Βήματος και της Καθημερινής. Δεν μπορεί την ώρα που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, κάποιοι να πάνε να πάρουν τις συνομιλίες, να τις χαλκεύσουν και να τις δώσουν στην δημοσιότητα. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο πρόσωπο που πήρε και χάλκευσε τις συνομιλίες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έχοντας διαρκώς στραμμένα τα πυρά του προς το Μαξίμου, είπε ότι «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό είναι το μοτίβο της ΝΔ σε μια σειρά από σκάνδαλα. Γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι μπλεγμένη η κυβέρνηση; Γιατί κάνει το ίδιο πράγμα της χειραγώγησης σε κάθε σκάνδαλο, όπως με μένα και τις υποκλοπές, όπως με τα mail της Ασημακοπούλου, που έκαναν το ΥΠΕΣ εκλογικό κέντρο της ΝΔ».

«Σκάει το θέμα αυτό που είναι πάρα πολύ σοβαρό για τις ποινικές ευθύνες που έχει ο κ. Καραμανλής. Γίνεται το θέμα της αποκάλυψης για τις συνομιλίες και μου κάνει επίθεση ο κ. Μητσοτάκης για συμφέροντα και ότι έκανα την πρόταση μομφής γιατί μου το είπαν συμφέροντα και την ίδια ημέρα οι συνεργάτες του είναι στο σπίτι του ίδιου επιχειρηματία;», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως συμπλήρωσε αναφερόμενος στις παραιτήσεις των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου από την κυβέρνηση, «ο πρωθυπουργός είπε ότι η θέση μου στο θέμα της Παιδείας και η πρόταση δυσπιστίας είναι προϊόν διαπλοκής. Είναι αναξιόπιστος, είναι ένας πρωθυπουργός που δεν τιμά την καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ο λαός θέλει ήθος και συνέπεια, ενώ τώρα τον πιάσαμε για άλλη μια φορά με την γίδα στην πλάτη. Δεν τους παραίτησε ο κ. Μησοτάκης, εμείς τους παραιτήσαμε και εγώ προσωπικά με τις αποκαλύψεις στην Βουλή, αλλιώς θα ήταν ακόμη υπουργοί». Με δηκτικό τρόπο και επιχειρώντας να «συνδέσει» την πρόταση δυσπιστίας με τις υποκλοπές, ο κ. Ανδρουλάκης είπε «Αν με παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα θα καταλάβαινε ότι δεν συναντήθηκα με τον κ. Μαρινάκη, αλλά με τον κ. “Μαρινάκο”, τον γιό μου τον Μαρίνο, με τον οποίο ήμουν εκείνο το βράδυ. Μάλλον δεν άκουσαν καλά το όνομα».

Αναφορικά με τα άρθρα για αποστολή sms από την Μαρέβα Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση στης σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «δεν πιστεύω σε sms, δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα, εμείς δεν είμαστε κόμμα που επινοεί, αλλά να καταγγέλλει εμένα για διαπλοκή, ενώ αυτός είναι διαπλεκόμενος, δείχνει ότι είναι αναξιόπιστός ο Πρωθυπουργός. Εγώ τι θέλω να επιτύχω; Θέλω να υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς, να μην υπάρχει ατιμωρησία, να είμαστε όλοι ίσοι, να μην υπάρχουν ισχυροί που είναι υπεράνω του νόμου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι