Συγκεντρώσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής – Αναβολή ζητά ο Μιχαλολιάκος

Αρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο - Συγκέντρωση στη Λ. Αλεξάνδρας,

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης για την Χρυσή Αυγή και είκοσι μήνες μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το Εφετείο θα κρίνει εάν η επιθετική δράση μελών του κόμματος, που κατάφερε να αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας το 2012, ήταν συντονισμένη, οργανωμένη και καθοδηγούμενη με συγκεκριμένο υπόβαθρο, όπως κρίθηκε πρωτόδικα.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από συναίνεση της ηγεσίας του Εφετείου σε αίτημα της Πολιτικής Αγωγής. Η απόφαση του υπουργού διευκολύνει την πρόοδο της δίκης η οποία στον πρώτο βαθμό ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Από τους 50, οι επτά αποτελούν την ηγεσία της δομής. Η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός και πρώην βουλευτές του κόμματος είναι κρατούμενοι. Πρόκειται για τον Νίκο Μιχαλολιάκο (ο οποίος δεν βρίσκεται στην δικαστική αίθουσα) και τους τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο καταδικασμένους σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.

Την αναβολή της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου,  Δημήτρης Παπαδέλλης. Το αίτημα υποβλήθηκε για λόγους υγείας, καθώς ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στη ΜΕΘ λόγω covid-19 και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

«Ο κ. Μιχαλολιάκος κλητεύτηκε στο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη ΜΕΘ με απώλεια συνείδησης. Είχε ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, σας έχω ένα πλήρη ντοσιέ με όλα τα έγγραφα. Πρόκειται για δίκη αυτής της εντάσεως για την οποία δεν έχει λάβει γνώση της πρωτόδικης απόφασης και δεν ξέρει καν για τι δικάζεται. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο κ. Παπαδέλλης. Συνολικά, από τους 56 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο, ένας έχει πεθάνει και ένας παραιτήθηκε της έφεσης.

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα πέντε και φθάνουν τα επτά έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό. Ο Ιωάννης Λαγός δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος».

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι (ανάμεσά τους ο Ρουπακιάς) με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σε συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο έχουν καλέσει φορείς, οργανώσεις και αντιφασιστικά κινήματα, ανάμεσά τους ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ΚΕΕΡΦΑ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και Λαυρίου, ΠΕΜΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου, φοιτητικές οργανώσεις. Η Τροχαία ανακοίνωσε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι