Ισόβια σε Ρουπακιά, 13 χρόνια στους "ηγέτες" - Η πρόταση για τις ποινές στη Χρυσή Αυγή

Σύνταξη SLpress.gr
1362
Ισόβια σε Ρουπακιά, 13 χρόνια στους

Με την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές της διευθυντικής ομάδας και όσων μετείχαν στην Χρυσή Αυγή ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία της πολύκροτης δίκης. Η εισαγγελική πρόταση εκτείνεται στο φάσμα των ανώτατων προβλεπόμενων ποινών, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας και σε όσους βαρύνονται με κακουργήματα.

Η Εισαγγελέας Έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την ίδια ποινή πρότεινε και για όλους τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεθύνση σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η προτεινόμενη από την εισαγγελέα ποινή είναι 7 έτη, ενώ για τους Αλεξόπουλο, Αρβανίτη, Μίχο και Μπούκουρα, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, 5 έτη. Ποινή 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλες ποινές για τη Χρυσή Αυγή

Σε ό,τι αφορά τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 7 χρόνια κάθειρξη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελεας ζητά ποινή κάθειρξης 8 ετών. Η ίδια ποινή προτάηκε και για τον  πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονια και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια υπόθεση, αλλά έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι 6 έτη κάθειρξη.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της επίθεσης ενατίον των Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ειδικά για τον πυρηνάρχη Περάματος της Χρυσής Αυγής, Αναστάσιο Πανταζή, η προβλεπόμενη ποινή είναι 10 χρόνια κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Για τον Χρήστο Χατζιδάκη, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό, η προτεινόμενη ποινή είναι 6 μήνες για κάθε πράξη. Τέλος, σε ό,τι αφορά το  αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, κατά περίπτωση, και χρηματικές ποινές. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για αυτό το αδίκημα είναι και οι: Νίκος Μιχαλολιακος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Η διαδικασία

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων, με την ολοκλήρωση των οποίων, το Δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου. Ωστόσο πιθανολογείται, ότι η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί στις αγορεύσεις της υπεράσπιση, γεγονός που αναμένεται να μεταθέσει για αύριο την ανακοίνωση των ποινών.

Αύριο θα ασχοληθεί το Δικαστήριο και με το κρίσιμο ζήτημα των αναστολών. Θα αποφασίσει δηλαδή για ποιους από τους καταδικασθέντες η έφεση θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Μια απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί ποιοι από τους 57 κατηγορούμενους θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, τότε ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό, ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του. Η ΕΛ.ΑΣ πάντως δηλώνει, εδώ και ημέρες, ότι έχει έτοιμο σχέδιο για τη σύλληψη των καταδικασθέντων και ότι γνωρίζει που βρίσκονται και τα 7 μέλη της διευθυντικής ομάδας.

Σχέδιο υπάρχει και για τη μεταφορά τους στις φυλακές. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα μεταφερθούν στις φυλακές Δομοκού. Εκεί υπάρχει πρόβλεψη για  ειδικά διαμορφωμένα κελιά, καθώς εκφράζονται φόβοι για την εκδήλωση βίαιων αντιδράσεων από άλλους κρατούμενους. Αντιθέτως, τα μέλη της διευθυντικής ομάδας θα μεταφερθούν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου υπάρχουν ήδη ειδικά διαμορφωμένα κελιά. Γνωρίζουν, άλλωστε, τον χώρο, καθώς κρατήθηκαν εκεί και το 2013.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.