Συνεχίζεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για 1,7 εκ. συντάξεις

Πόσο ακριβώς μειώθηκαν οι συντάξεις στη δεκαετία 2010-2020, Σάββας Ρομπόλης - Βασίλης Μπέτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνεχίζεται σήμερα η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές κύριες συντάξεις. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε χθες Τρίτη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρώην ΝΑΤ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τις 5 μ.μ. σήμερα Τετάρτη θα είναι διαθέσιμα και τα ενημερωτικά σημειώματα πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Τα ενημερωτικά σημειώματα αφορούν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων όπως προέκυψαν από τον Ιανουάριο του 2019 με την εφαρμογή του «Νόμου Κατρούγκαλου».

Πού είναι διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά

Οι συνταξιούχοι μπορούν να βλέπουν τα εκκαθαριστικά μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία). Απαραίτητοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η χρήση των προσωπικών κωδικών ΤΑΧΙS.

Ποιες συντάξεις εξαιρούνται

Από την ανάρτηση των σημειωμάτων εξαιρούνται 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός, αλλά και 81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης, καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχοι παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του «Νόμου Κατρούγκαλου». Από 15 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορεί να υποβληθεί αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Βρούτσης: Παίρνει τέλος η απαράδεκτη εικόνα

Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για υλοποίηση μιας ακόμα δέσμευσης της κυβέρνησης. «Η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν την σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος» συμπλήρωσε. Επεσήμανε, δε, ότι μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι