Ταύρος εν υαλοπωλείο ο Τραμπ… Τώρα βρίζει και δικούς του

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

O πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε χθες, Πέμπτη, την πολεμική σύγκρουση του με τον κομματικό μηχανισμό των Ρεπουμπλικάνων, καθώς επιτέθηκε φραστικά στον Καρλ Ρόουβ, Ρεπουμπλικάνο σύμβουλο σε θέματα στρατηγικής για πολλά χρόνια. Ο Ρόουβ άσκησε κριτική στην πρώτη ομιλία του Τραμπ μετά από την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο μιλώντας για έλλειψη οράματος και επισημαίνοντας την επιμονή του πρώην προέδρου στη διαρκή έκφραση παραπόνων.

«Είναι ένας πομπώδης ηλίθιος με κακές συμβουλές και έχει πάντα μία ατζέντα», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο Ρόουβ ήταν ο αρχιτέκτονας πίσω από τις προεδρικές νίκες του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ το 2000 και το 2004, ενώ έγραψε χθες ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο, ο λόγος που εκφώνησε ο Τραμπ την προηγούμενη Κυριακή στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) ήταν ελλιπής.

Ο Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος στρατηγικής επισήμανε ότι σε μία άτυπη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στην CPAC, μόνο το 68% ήθελαν τον Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ενώ το 32% δεν ήθελαν την υποψηφιότητά του, είχαν αρνητική άποψη ή δεν εξέφρασαν κάποια γνώμη. Ο Ρόουβ έγραψε για την 90λεπτη ομιλία του Τραμπ: «Δεν υπήρχε μια ατζέντα για το μέλλον, ήταν απλά μία επανάληψη των εξαγγελιών του που είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση. Οι άνθρωποι θέλουν φρέσκο υλικό. Η επανάληψη είναι χρήσιμη μέχρι ένα σημείο, αλλά μετά παλιώνει».

Η αναφερόμενη προσωπική διαμάχη είναι το τελευταίο επεισόδιο στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με ηγετικές μορφές του κομματικού μηχανισμού, όπως ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ που θέλει να «αποκαθηλώσει» τον Τραμπ, αλλά και άλλους, όπως ο γερουσιαστής, σύμμαχος του Τραμπ Λίντσεϊ Γκρέιαμ που πιστεύουν ότι το μέλλον του κόμματος εξαρτάται από τη δυναμική της βάσης των υποστηρικτών του Τραμπ.

Ωστόσο, ο Τραμπ διατηρεί ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Μακόνελ για παράδειγμα, ψήφισε για την αθώωση του Τραμπ αναφορικά με τις κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκε και μετά άλλαξε τη θέση του, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «πρακτικά και ηθικά υπεύθυνο» για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ, αν είναι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το 2024.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι