Θρίλερ στον Βόσπορο με “τρελό” τάνκερ

Θρίλερ στον Βόσπορο με "τρελό" τάνκερ

Εκτός ελέγχου τουρκικό τάνκερ έβαλε με μεγάλη ταχύτητα πλώρη… για το Νιχώρι (Γενίκιοϊ) και οι τουρκικές αρχές έκλεισαν αμέσως τον Βόσπορο, ενώ ρυμουλκά και άλλα μέσα προσπάθησαν να “φρενάρουν” το τρελό τάνκερ! Πάνω από 600 ναυτικά ατυχήματα έχουν συμβεί στην περιοχή από το 1960 μέχρι σήμερα, με τα περισσότερα το 2013 (επτά συνολικά εκείνη τη χρονιά).

Εν προκειμένω, ο πλοίαρχος πρόλαβε και σταμάτησε τη μηχανή του, αλλά το τάνκερ από κεκτημένη ταχύτητα συνέχισε να κατευθύνεται στη στεριά, σε μια περιοχή άλλοτε φτωχική, όμως σήμερα πλέον κοσμοπολίτικο και πυκνοκατοικημένο θέρετρο. Το τάνκερ και με σβηστή μηχανή, ήταν επιπλέον έρμαιο των ρευμάτων.

Ο πλοίαρχος του τουρκικού δεξαμενόπλοιου Rava έχασε τον έλεγχο για άγνωστους λόγους (πιθανόν λόγω βλάβης στο μηχανισμό πηδαλιούχησης σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης) και το τάνκερ άρχισε να κατευθύνεται προς την ξηρά και, συγκεκριμένα, προς το Νιχώρι. Το έθεσαν υπό έλεγχο τέσσερα ρυμουλκά 300 μέτρα πριν φτάσει στην ακτή. Το πλοίο ελέγχεται πλήρως, όποτε αποδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία ο Βόσπορος.

Ιστορικό ατυχημάτων

To Rava είναι τουρκικό τάνκερ, αλλά έχει σημαία Κροατίας και νηολογήθηκε το 2017. Έχει μεταφορική ικανότητα 114.385 τόνων. Προορισμός του ήταν η Καρθαγένη της Ισπανίας, αλλά δεν θα συνεχίσει το ταξίδι του, μέχρις ότου διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια για την απώλεια του ελέγχου του πηδαλίου. Πριν από δύο χρόνια τάνκερ υπό σημαία Μάλτας είχε προσαράξει και πάλι σε ακτή του Βοσπόρου, πέφτοντας πάνω σε αρχοντικό που λειτουργούσε ως εστιατόριο.

Εκτός από τα ατυχήματα, έχουν σημειωθεί την περιοχή και βυθίσεις πλοίων: από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν βυθιστεί 45 πλοία, 23 στα στενά του Βοσπόρου, τρία στην Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά) και εννέα στα Δαρδανέλια ή Ελλήσποντο (Τσανάκαλε). Κατωτέρω, ο Βόσπορος ή τα Στενά του Βοσπόρου και πιο κάτω, ο Βόσπορος, η Προποντίδα και ο Ελλήσποντος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι