Τι λέει το κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης για Λιβύη

Τι λέει το κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης για Λιβύη

Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για τη Λιβύη που έγινε στο Παρίσι καλεί για  κυρώσεις σε πρόσωπα που, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Το κυριότερα σημεία του κειμένου είναι τα εξής:

Eμείς, οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουμε τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Απορρίπτουμε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας της Λιβύης, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Επικροτούμε τη δέσμευση του προσωρινού Προεδρικού Συμβουλίου και της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να διασφαλίσουν την επιτυχία της πολιτικής μετάβασης μέσω της διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσω του συνολικού «Σχεδίου Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος».

Τονίζουμε τη σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκόμενοι να δεσμευθούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως ορίσθηκε στον πολιτικό οδικό χάρτη της Λιβύης και εγκρίθηκε στα ψηφίσματα 2570 και 22171 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα συμπεράσματα της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου της 23ης Ιουνίου 2021, και να δεχθούν τα αποτελέσματά τους.

Τονίζουμε τη σημασία μιας χωρίς αποκλεισμούς και συμπεριληπτικής εκλογικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων με τις καλές υπηρεσίες της UNSMIL, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση συναίνεσης στις επερχόμενες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021.

Κατάπαυση πυρός

Προτρέπουμε όλους τους Λίβυους εμπλεκομένους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, να δεσμευθούν δημοσίως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτικών τους αντιπάλων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των εκλογών, να αποδεχθούν τα αποτελέσματα ελεύθερων, δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών και να δεσμευθούν από τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η HNEC.

Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία της παραλιακής οδού. Επικροτούμε θερμά το έργο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 (JMC) και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε και να συντονισθούμε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης και την 5+5 JMC και να υποστηρίξουμε τον κομβικό ρόλο της τελευταίας στη διατήρηση και λήψη μέτρων για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Χαιρετίζουμε την ανταλλαγή κρατουμένων και τις κοινές επιχειρήσεις ασφαλείας υπό την αιγίδα της JMC 5+5.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στο συνεκτικό «Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος» που αναπτύχθηκε από την JMC 5+5, σύμφωνα με την απόφαση 2570 (2021) του ΣΑΗE. Δεσμευόμαστε να διευκολύνουμε τη συγχρονισμένη, σταδιακή, βαθμιαία και ισορροπημένη εφαρμογή της, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν τις διατάξεις της χωρίς καθυστέρηση.

Χαιρετίζουμε την άφιξη του αρχικού τμήματος της ομάδας παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός της UNSMIL για την υποστήριξη του Λιβυκού Μηχανισμού Παρακολούθησης Εκεχειρίας που ιδρύθηκε υπό την ηγεσία της JMC 5+5, καλούμε για την πλήρη ανάπτυξή του και, σύμφωνα με την απόφαση 2570 (2021) ΣΑΗΕ προτρέπουμε τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων.

Καλούμε όλους τους σχετικούς δρώντες να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών και διεθνών μέτρων εφαρμογής, κατά παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων και της κατάπαυσης του πυρός. Σημειώνουμε το έργο της Μεσογειακής Επιχείρησης των Ναυτικών Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNAVFOR MED) IRINI σχετικά με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων μέσω επιθεωρήσεων πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Οικονομία

Εκφράζουμε την υποστήριξη στην SSR και τονίζουμε τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας, συμπεριληπτικής, υπόλογης, με πολιτική καθοδήγηση στρατιωτικής δομής και αρχιτεκτονικής ασφάλειας για τη Λιβύη και ενθαρρύνουμε τις λιβυκές αρχές να εμπλακούν περαιτέρω και να επιτύχουν πρόοδο μέσω καθολικού διαλόγου για τα ζητήματα αυτά, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, και λαμβάνοντας, ιδίως, υπ’ όψιν τις συνομιλίες του Καΐρου.

Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λιβύη με κάθε μέσο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλληλοενισχύονται και είναι ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική και συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Kαλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβασθούν και να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και την ενότητα των λιβυκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2259 (2015), 2441 (2018) και 2571 (2021) ΣΑΗΕ. Εκφράζουμε ανησυχία σχετικά με συνεχείς προσπάθειες ενόπλων ομάδων να ασκήσουν έλεγχο στη NOC και στις εξαγωγές πετρελαίου και επιβεβαιώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης.

Καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης και την προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να επανεκκινήσουν διαβουλεύσεις για την έγκριση ενός ισορροπημένου και συναινετικού εθνικού προϋπολογισμού. Τονίζουμε τη σημασία της ρύθμισης της διαδικασίας διαμόρφωσης και δημοσίευσης του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας και, εν τω μεταξύ, της δημοσίευσης πληροφοριών σχετικά με τις δαπάνες στο πλαίσιο δημοσιονομικών ρυθμίσεων.

Καταπολέμηση διαφθοράς

Υπογραμμίζουμε ότι οι ενοποιημένες, δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές, υπόλογες έναντι του λαού και αφοσιωμένες στη διαφάνεια, την ενότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κάλυψη των αναγκών του λαού σε όλη τη Λιβύη θα έστελναν ένα θετικό μήνυμα ότι τα περιουσιακά στοιχεία, αφού αποδεσμευθούν, θα τυγχάνουν διαχείρισης και χρήσης για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Λιβύης και για την ευημερία του λιβυκού λαού. Α

Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση των λιβυκών προσωρινών αρχών και όλων των δρώντων στη Λιβύη να σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών.

Τονίζουμε ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις και καταχρήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λίβυοι και ξένοι, θα λογοδοτήσουν, μεταξύ άλλων μέσω των μέτρων που ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του 1970 (2011).  Δεσμευόμαστε να καταδικάζουμε και να ενεργούμε ενάντια σε όλες τις παραβιάσεις και κακοποίησης μεταναστών, πράξεις παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων ή τη διευκόλυνσή τους.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη εφαρμογής των διατάξεων του οδικού χάρτη της Λιβύης για σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και της ισότητας όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της ρητορικής μίσους, της υποκίνησης ή της χρήσης βίας στην πολιτική διαδικασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι