Τί μέτρα παίρνει η Ελλάδα για την “μετάλλαξη της Μποτσουάνα” (upd)

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ισχύει για τους ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μην “εισαχθεί” στη χώρα μας η μετάλλαξη της Μποτσουάνα ή μετάλλαξη Nu.

Οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια από τις προξενικές αρχές. Θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε PCR με αρνητικό αποτέλεσμα 72 ωρών ανεξαρτήτως του αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Κατά την είσοδό τους θα υποβάλλονται σε rapid test και θα περιορίζονται σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες. Στο πέρας του δεκαημέρου θα λήγει η καραντίνα τους αν έχουν αρνητικό τεστ με μοριακό έλεγχο (PCR). Εντούτοις, απ΄ευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές δεν υπάρχουν. Άρα λογικά (αν και δεν το αναφέρει το υπουργείο Υγείας) θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι ταξιδιώτες για το πού βρίσκονταν την τελευταία εβδομάδα, ανεξαρτήτως από το αεροδρόμιο αναχώρησης προς Ελλάδα.

Παράλληλα θα γίνει επανέλεγχος όλων των θετικών δειγμάτων PCR (κρούσματα εισερχομένων ταξιδιωτών και όχι μόνον) που εντοπίσθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα. Όλα θα επανεξετασθούν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων για να διαπιστωθεί μήπως μας ξέφυγε στη γονιδιωματική ανάλυση κάποιο κρούσμα με το στέλεχος της Μποτσουάνα. Αν βρεθεί θα κάνουν νέο τεστ όλες οι επαφές του φορέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι