Τι προτείνει η Αίγυπτος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Τι προτείνει η Αίγυπτος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Μια ρεαλιστική πρόταση της Αιγύπτου σκοντάφτει ήδη στις προθέσεις των εμπλεκομένων

Όπως γράφουν σήμερα οι Times of Israel, η Αίγυπτος προτείνει ένα σχέδιο τριών φάσεων για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες προς επίλυση του Μεσανατολικού. Ομως οι εμπόλεμοι, ο καθένας για τους λόγους του, διαφωνούν: το Ισραήλ επειδή δεν θέλει να χάσει εδάφη με τη δημιουργία κράτους κανονικού για τους Παλαιστίνιους, αλλά και οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί δεν θέλουν να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στο χώρο τους.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η ένταση στο νότιο Λίβανο όπου σήμερα τραυματισθηκε κυανόκρανος και συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αλλά προελαύνει το Ισραήλ και στην Γάζα, απωθώντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα του άμαχου πληθυσμού προς τα νότια της Λωρίδας.

Όπως δήλωσε ο  επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασουάν, η πρόταση περιλαμβάνει σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασής της. Όπως πρόσθεσε ο  Ρασουάν, μόλις τις λάβει, θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο.

Οι Times of Israel όμως αναφέρουν το σαουδαραβικό ενημερωτικό δίκτυο Asharq, σύμφωνα με το οποίο, το σχέδιο της Αιγύπτου περιλαμβάνει τα εξής συγκεκριμένα στάδια. Το πρώτο, περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός επί δύο εβδομάδες, με τη δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις. Σε αντάλλαγμα, θα απελευθερωθούν 40 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες, ανήλικοι και παιδιά, ιδιαίτερα άρρωστοι. Το Ισραήλ  από την πλευρά του, θα προχωρήσει στην απελευθέρωση 120 παλαιστίνιων κρατούμενων, ίδιων κατηγοριών, στο πρότυπο της προηγούμενης εκεχειρίας. Κατά το πρώτο αυτό στάδιο, θα υπάρξει παύση των εχθροπραξιών, απόσυρση των ισραηλινών τανκς και είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κατά το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί,  υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, μία «εθνική διάσκεψη για την Παλαιστίνη», που ως αντικείμενο θα έχει να πάρει τέλος ο διχασμός των παλαιστινιακών φατριών – κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς- και τον σχηματισμό μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με στόχο την ανοικοδόμηση της Γάζας και το «άνοιγμα» του δρόμου για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν εξάλλου και να αρχίσουν συνομιλίες επί της ουσίας για το Παλαιστινιακό, αφού το Ισραήλ αποκλείεται να συνομιλήσει με την Χαμάς, αλλά και οι Παλαιστίνιοι συνολικά όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις απορρίπτουν ως διεφθαρμένο και ανίκανο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Κατά το τρίτο στάδιο προβλέπεται η συνολική κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτών που αιχμαλωτίσθηκαν, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση ενός αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Το Ισραήλ, σε αυτό το τρίτο στάδιο, θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει, στους εκτοπισμένους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Παρότι ο Ρασουάν ισχυρίζεται ότι, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επί του σχεδίου, πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι, Χαμάς και ισλαμική Τζιχάντ δε βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο αλλαγής του status quo στα παλαιστινιακά εδάφη και είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μόνο για το ενδεχόμενο ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων.

Πηγή:Times of Israel και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι