Τί συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου

Τί συμβαίνει με τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη στην αγορά ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποιες ποσότητες χρειαζόταν για να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά, μετά τις αναταράξεις που έφερε το σχέδιο της Λιζ Τρας με τις φορολογικές περικοπές.

Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τουλάχιστον το 1957, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις βρετανικές αγορές σταθερού εισοδήματος μετά τις νέες ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κριτική, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

«Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «το επίπεδο των αγορών θα ανέλθει σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό».

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισ. λίρες (892 δισ. δολάρια) του αποθέματος ομολόγων που διακρατεί κατά 80 δισ. λίρες το επόμενο έτος, αλλά ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων – που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα – λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας  αναφέρει ακόμα ότι θα πουλήσει εκ νέου τα ομόλογα που θα αγοράσει όταν σταθεροποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά και ότι το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχει συμφωνήσει να την αποζημιώσει για τυχόν ζημίες που υποστεί. «Οι αγορές αυτές θα είναι αυστηρά περιορισμένες χρονικά. Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος στη μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης τα βρετανικά ομόλογα βλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί κατά περισσότερο από 8% στο 4,128% ενώ στον 30τη τίτλο πέφτει κατά 12%. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των βρετανικών τίτλων βρέθηκαν σε πορεία για μηνιαίο άλμα ρεκόρ άνω των 65 ετών, μετά το σχέδιο για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972 προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση υπό την Λιζ Τρας.

  Ποιες συμφωνίες υπογράφουν στο Κάιρο Δένδιας-Παναγιωτόπουλος

Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης (30ετές) σκαρφάλωσε πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μπαράζ νέων εκδόσεων και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι