Το 1/3 των εκλογέων ψήφισε τελικά στη Χειμάρρα

Το 1/3 των εκλογέων ψήφισε τελικά στη Χειμάρρα

Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Χειμάρρα λόγω της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, ψήφισαν τελικά 8.690 δημότες, από τους περίπου 23.000 εγγεγραμμένους.

Στις προηγούμενες εκλογές πάντως είχαν ψηφίσει ακόμα λιγότεροι: το 2015 ψήφισαν  8.661, το 2019 μόλις 4.165, και το 2023 ψήφισαν 8.121. Μεταξύ των καταγγελιών που έγιναν ήταν ότι αποτράπηκε η ψήφος χιλιάδων δημοτών που δεν είχαν ανανεώσει τις ταυτότητές τους, κάτι που δεν χρειάζεται για καμία υπηρεσία του αλβανικού δημοσίου, εκτός από τις εκλογές.

Το ίδιο πρόβλημα είχε ανακύψει και το 2023 αλλά είχε ρυθμιστεί με εγκύκλιο, επειδή χιλιάδες ντόπιοι αμελούν να ανανεώσουν τις ταυτότητες, επειδή ακριβώς δεν τους χρησιμεύει αυτή η ανανέωση σε καμία άλλη συναλλαγή αλλά και επειδή ήταν βέβαιοι ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν όπως και το 2023, με εγκύκλιο. Ομως αυτή τη φορά δεν ρυθμίστηκε και καταγγέλλεται ότι έγινε σκόπιμα. Λόγω αυτού του προβλήματος αποκλείστηκαν 6.000 ψηφοφόροι, παρότι οι εκλογές αναγγέλθηκαν πριν από ένα μήνα και πολλοί δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποιήθηκε ότι έγιναν 331 μεταδημοτεύσεις, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, και μάλιστα οι 93 έγιναν την ημέρα που ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή προ μηνός. Δεν θεωρείται συμπτωματικό ότι οι περισσότερες μεταδημοτεύσεις έγιναν από δήμους όπου κυριαρχεί το κόμμα του Ράμα. Επίσης σε εκλογικό τμήμα “πιάστηκαν” στελέχη του Βαγγέλη Τάβου, που είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά ελεγχόμενος από τον Ράμα, να συνοδεύουν επτά άτομα ΑμεΑ και να προσπαθούν να μπουν μαζί τους μέσα στο παραβάν. Ο Φρέντης Μπελέρης υποστήριξε τον ελληνικής εθνικότητας υποψήφιο Πέτρο Γκικουρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι