Το ΔΝΤ έχει στενότητα -λέει

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

“Ο κορονοϊός απειλεί την οικονομική υγεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι η κρίση “θα θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά του ΔΝΤ, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων”.

Εν συνεχεία μας καθησύχασε πάντως, λέγοντας ότι “δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο”.

Η Γκεοργκίεβα είπε μάλιστα  ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει τους γιατρούς να βρουν φάρμακο ή εμβόλιο και ότι η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Το ΔΝΤ προέβλεψε προ διημέρου ότι η παγκόσμια ύφεση είναι μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξακολουθούν να ισχύουν στις περισσότερες χώρες. Προβλέπει τώρα μια παγκόσμια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος και μια συνολική απώλεια παραγωγής ύψους 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2021.

“Διατηρούμε ακόμη περίπου τα τρία τέταρτα της δανειοδοτικής μας ικανότητας”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. “Δεν είναι απίθανο να βρεθούμε στο σημείο που θα δοκιμαστούν οι πόροι του ΔΝΤ, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί”. Όσον αφορά την πιθανότητα πρόσθετων πόρων, διαβεβαίωσε ότι “τα μέλη μας μάς λένε,’Όλα είναι στο τραπέζι. Ελάτε σε εμάς αν χρειαστεί να κάνετε περισσότερα, είμαστε εδώ για εσάς”.

Το ΔΝΤ διέθεσε με ταχείες διαδικασίες χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει επιπλέον χορηγήσει δάνεια και επιχορηγήσεις σε 72 χώρες σε μόλις πάνω από επτά εβδομάδες, δήλωσε η Βουλγάρα οικονομολογος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι