Τούρκοι χάκερς χτύπησαν τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέστη κυβερνοεπίθεση μετά την δημοσίευση της απόφασής τους γα τον φυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χάκερς «χτύπησαν» τον ιστότοπο του Δικαστηρίου στις 22 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα αυτός να τεθεί εκτός λειτουργίας για περίπου 16 ώρες. Πίσω από την επίθεση φαίνεται να βρίσκονται Τούρκοι χάκερς.

Οι Τούρκοι χάκερς πραγματοποίησαν την επίθεση λίγο αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε την απόφαση με την οποία απαιτούσε από την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς κρατείται κατηγορούμενος για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016, μετά την ανάκληση της βουλευτικής ασυλίας του.Αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 κατηγορίες και μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 142 έτη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του 47χρονου Ντεμιρτάς, η οποία διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έρχεται σε αντίθεση με τον «πυρήνα της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας». Το Δικαστήριο έκρινε ότι με την κράτηση παραβιάζεται μια σειρά αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή του. Δεκαεπτά δικαστές δήλωσαν ότι η  φυλάκιση του Ντεμιρτάς στέλνει «ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ότι ο πλουραλισμός και η ελεύθερη πολιτική συζήτηση θα κατασταλεί».

Την ευθύνη για την κυβερνοεπιθεση φέρεται να ανέλαβε η Τουρκική ομάδα χάκερς Anka Neferler Timi η οποία δημοσίευσε στο Twitter ότι κατέστρεψε τον ιστόποτπο και ζήτησε από το Δικαστήριο να ζητήσει συγγνώμη για την απόφαση που εξέδωσε σχετικά με τον Ντεμιρτάς.

Ο λογαριασμός Twitter που χρησιμοποίησε η Anka Neferler Timi δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και έχει λιγότερους από 100 ακολούθους.

Το Δικαστήριο δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά την έκδοση της απόφασης για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς στις 22 Δεκεμβρίου, η ιστοχώρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτέλεσε αντικείμενο μίας μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης, που το κατέστησε προσωρινά μη προσβάσιμο στο κοινό. Το Δικαστήριο αποδοκιμάζει έντονα αυτό το σοβαρό περιστατικό». Ο ιστοχώρος αποκαταστάθηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι