Τσακρής: Ιδιαίτερα μεταδοτική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη

Τσακρής: Ιδιαίτερα μεταδοτική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη

Ανήσυχος για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα εμφανίστηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως είπε σύμφωνα με έρευνες επιδημιολόγων του Ηνωμένου Βασίλειου η λεγόμενη “βρετανική μετάλλαξη” μεταδίδεται και στα παιδιά του δημοτικού με την ίδια ευκολία που μεταδίδεται στους ενηλίκους και κατά συνέπεια η δισπορά θα πάρει διαστάσεις.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες», είπε. «Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι. Να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο», είπε.

Τόνισε επίσης ότι σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό ότι αυξήθηκαν στους 45.000 οι έλεγχοι, αλλά τόνισε πως πρέπει να γίνονται πιο πολλοί μοριακοί έλεγχοι και όχι μόνον τεστ ταχείς ανίχνευσης (rapid test) που έχουν μικρότερη αξιοπιστία. Ο ίδιος θεωρεί την διενέργεια τεστ ως ένα πολύ βασικό όπλο στην τρέχουσα μάχη όπου ακόμη δεν έχε εξαπλωθεί βρετανική μετάλλαξη στην Αττική και στην Ελλάδα γενικότερα.

«Αν ξεφύγει η κατάσταση όπως έγινε στη Βρετανία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι εξαιρετικα δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω» είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι