Βρετανία: Αύριο η απόφαση για έκδοση ή όχι του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Βρετανή δικαστής, Βανέσα Μπαρέιτσερ, πρόκειται να αποφασίσει για τη μοίρα του Τζούλιαν Ασάνζ τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, καθώς ενδέχεται ο ιδρυτής του Wikileaks να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, η δικαστής θα ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με την πιθανή έκδοση του Ασάνζ, τη Δευτέρα (04/01), στις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Η νομική ομάδα του Ασάνζ ισχυρίζεται ότι η αμερικανική δίωξη κατά του ιδρυτή του Wikileaks είναι «άνευ προηγουμένου και πολιτικοποιημένη» και συνιστά «μια κατάφωρη άρνηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και αποτελεί θεμελιώδη απειλή για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Ασάνζ πάσχει από ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα τάσεις αυτοκτονίας, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινωθούν εάν βρεθεί σε αμερικανική φυλακή.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται, ακόμα, ότι είναι πιθανό ο Ασάνζ να τοποθετηθεί στη φυλακή ADX Supermax στο Κολοράντο, όπου κρατούνται διαβόητοι εγκληματίες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα ζητήματα που έθεσε η ομάδα του Ασάνζ είναι «μη αιτιολογημένα» ως προς τη διαδικασία.

Έτσι, σύμφωνα με το AP, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει το εξής: «Συνεπώς, η υπεράσπιση ζητά από το δικαστήριο αυτό να προβεί σε διαπιστώσεις ή να ενεργήσει ύστερα από τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ είναι ένοχες για βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου, δολοφονίες, παραβιάσεις του διπλωματικού και διεθνούς δικαίου και ότι οι ΗΠΑ είναι “παράνομο κράτος”. Αυτές οι υποθέσεις δεν είναι μόνο αδικαιολόγητες σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι