Βρετανικές εκλογές: Ο Σούνακ συνεχάρη τον Στάρμερ

Βρετανικές εκλογές: Ο Σούνακ συνεχάρη τον Στάρμερ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον πήρε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν οδήγησε τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που οι Βρετανοί θα έχουν πρωθυπουργό των Εργατικών, τον Κιρ Στάρμερ, ηλικίας 61 ετών, με το κόμμα να παίρνει 326 έδρες από τις 650 του κοινοβουλιου. Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 144 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK του Φάρατζ 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26. Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη βουλευτής ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες. Η συντηρητική Πένι Μόρντοντ των Τόρις έχασε τη βουλευτική έδρα της. Ο Τζέρεμι Χαντ διατηρεί την κοινοβουλευτική έδρα του

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», τόνισε ο 61χρονος Στάρμερ απευθυνόμενους σε ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και τα πλήγματα που δέχθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν σελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι