Βρετανοί: Διερευνάται αν μεταδίδουν οι εμβολιασθέντες

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

«Τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν ίσως να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και μέχρις ότου αυτό διαλευκανθεί, πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα», προειδοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph γράφει ότι οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση». Προσθέτει ότι «τα εμβόλια προσφέρουν ελπίδα, όμως τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν γρήγορα ανεξαρτήτως του εμβολιασμού».

Σημειώνει ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία». Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη και από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε ότι «είναι πιθανό να μεταδώσεις τον ιό κατά την περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου και είναι καλύτερα να αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ώστε μια ανοσοαπόκριση να αναπτυχθεί πλήρως στους ηλικιωμένους». Ο καθηγητής εννοεί ότι ο εμβολιασμένος μπορεί ίσως να μη νοσήσει αν σε λίγες μέρες από το εμβόλιο συναναστραφεί με φορέα αλλά πιθανόν να “κολλήσει” και να γίνει ασυμπτωματικός φορέας ο ίδιος.

«Ακόμη κι αν κάνει κάποιος και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορεί και πάλι να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλο κι έτσι η αλυσίδα της μετάδοσης συνεχίζεται δυστυχώς. Εάν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και βάζοντας σε κίνδυνο άλλους που επίσης χρειάζονται εμβόλιο αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας» εξηγεί ο βρετανός καθηγητής.

«Επομένως, «ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είχε εμβολιαστεί ή όχι, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται όλοι οι περιορισμοί και οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία, καθώς απαιτούνται έως και τρεις εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί η προστασία και δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση», καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι