Υπόθεση Βαλυράκη: Ψάχνουν σήματα κινητών

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Το Λιμενικό Σώμα διενεργεί προανάκριση για το θάνατο του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, που βρέθηκε νεκρός στο Ασπρονήσι, απέναντι από την Ερέτρια, και ψάχνει τα σήματα των κινητών, τόσο του θύματος, που είχε πάει για ψαροντούφεκο στην περιοχή, όσο και των επαγγελματιών ψαράδων της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά βρέθηκε ακυβέρνητο και με αναμμένη τη μηχανή το φουσκωτό του σκάφος προσαραγμένο σε βράχια, και μετά από μία ώρα βρέθηκε και η σορός του πολιτικού, ο οποίος είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μάλλον από προπέλα. Ενώ αρχικά είχε υποτεθεί ότι προτού βουτήξει για ψαροντούφεκο γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα ίσως επειδή λιποθύμησε, ένας αυτόπτης μάρτυρας έδωσε άλλη εικόνα: κατέθεσε ότι είδε από μακριά διαπληκτισμό του Σήφη Βαλυράκη με αλιείς οι οποίοι και έκαναν κυκλοτερείς κινήσεις προκαλώντας κυματισμό.

Το Λιμεναρχείο εξετάζει στοιχεία από τα σήματα κινητών τηλεφώνων και τις εφαρμογές GPS και εντοπισμού των χρηστών μέσω των social media ή άλλων εφαρμογών που οι ψαράδες συνήθως έχουν εγκαταστημένες στα σκάφη τους.  Έχουν κληθεί επίσης όσοι φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό,  ακόμα και ψαράδες που βρίσκονται στην Ερέτρια και δραστηριοποιούνται στην γύρω περιοχή. Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου, που είναι και ο ίδιος ερασιτέχνης ψαράς και κάτοχος φουσκωτού, αναφέρεται σε ένα ξύλινο σκαρί μήκους περίπου 8 μέτρων και επανέλαβε πως «είναι θέμα ωρών να φτάσουν οι αρχές στον εντοπισμό του σκάφους και του ψαρά που εμπλέκεται στο επεισόδιο».

Ο αυτόπτης

Σήμερα ο αυτόπτης μάρτυρας που είδε το αλιευτικό να προσεγγίζει το φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη, κλήθηκε στο Λιμενικό της Χαλκίδας για να δώσει κατάθεση. Η κατάθεση του κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και σύμφωνα με όσα είπε και ο ίδιος κατά την αποχώρησή του από το Λιμενικό της Χαλκίδας οι Λιμενικοί, του επέδειξαν πάνω από 30 φωτογραφίες σκαφών της περιοχής έτσι ώστε να αναγνωρίσει το αλιευτικό που είδε:

«Μου έδειξαν 30-40 φωτογραφίες αλιευτικών. Περιέγραψα πως ήταν το σκάφος. Με την περιγραφή μου ταιριάζουν περίπου δύο ή τρία σκάφη. Δε μπορούσα να διευκρινίσω με βεβαιότητα 100% ποιο ήταν το σκάφος», είπε ο ίδιος.

Ο καβγάς

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και την κατάθεση ενός εκ των τεσσάρων αυτοπτών μαρτύρων που κλήθηκαν από τις Αρχές υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο του Σήφη Βαλυράκη με άτομο που επέβαινε σε αλιευτικό σκάφος που είχε προσεγγίσει το φουσκωτό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την κατάθεση το αλιευτικό προκάλεσε έντονο κυματισμό γύρω από το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και δεν αποκλείεται αυτό να συνέβαλε στην πτώση του στο νερό και στο θάνατό του από τον μοιραίο τραυματισμό από προπέλα (είτε του δικού του φουσκωτού είτε άλλου σκάφους)

Ο αυτόπτης είπε ότι «την Κυριακή από τις 10 το πρωί ήμουν σε εκείνο το σημείο. Μέχρι τις 12.30 δεν κοίταξα ρολόι και είδα τον Σήφη Βαλυράκη να ξεκινάει με το φουσκωτό του από το σπίτι του. Στα μισά της διαδρομής είδα ότι είχε ένα πρόβλημα καθώς του έσβησε μια φορά. Μόλις έφτασε ανάμεσα στα νησιά, πάλι του ξαναέσβησε και προσπάθησε να βάλει μπρος. Από την άλλη πλευρά ερχόταν ένα καΐκι. Δεν μπορώ να πω τι είδους καΐκι ήταν, μάλλον δεν το γνωρίζω, δεν έδωσα σημασία. Αφού είχε βάλει ο Βαλυράκης ξανά την μηχανή του μπρος άκουσα μια λογομαχία και γύρισα να δω.  Κάποιος από το καΐκι του είπε: «φύγε θα φωνάξω το λιμεναρχείο»

Ο πρώην υπουργός του απάντησε περιφρονητικά και τότε ο μάρτυρας περιγράφει πως είδε το καΐκι «με δυνατές τις μηχανές, με τσίτα την μηχανή, και το έφερε δυο φορές σβούρα γύρω από το φουσκωτό. Το πιθανότερο είναι να έκανε μεγάλο κυματισμό. Και βλέπω μετά το φουσκωτό έφυγε προς την πλευρά που λέμε το «Κολοκύθι» και το καΐκι έφυγε προς την άλλη πλευρά που ονομάζεται «Λιοτρίβι». Εγώ ήδη είχα πάρει τα πράγματά μου και σηκώθηκα και έφυγα. Δεν είδα αν το σκάφος είχε επιβάτη, αν το καΐκι συνέχισε από πίσω του, δεν μπόρεσα να διακρίνω», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας που νόμισε ότι το επεισόδιο είχε λήξει και δεν φαντάστηκε ότι ο πολιτικός ήταν νεκρός και ότι το φουσκωτό κινείτο ακυβέρνητο.

Ακούγονταν τα πάντα

Είπε ακόμα ότι η στεριά ήταν από 300 έως 500 μέτρα και άκουσε τον διάλογο γιατί όταν έχει πλήρη άπνοια και ακούγονταν τα πάντα. «Οι ομιλίες ακούγονται καθαρά. Το σκάφος ίσα ίσα που προχώραγε ήταν στο ρελαντί. Στις 19.30 όταν είδα στο ίντερνετ το περιστατικό πήρα έναν γνωστό μου στο Λιμεναρχείο και του είπα κάποια πράγματα και την άλλη μέρα νωρίς το πρωί ήμουν εκεί», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι