ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γράψε-σβήσε στη λίστα με το καλάθι του καταναλωτή

Γράψε-σβήσε στη λίστα με το καλάθι του καταναλωτή, Όλγα Μαύρου

Το “καλάθι του καταναλωτή“, όπως μετονομάσθηκε για να είναι politically corect το “καλάθι της νοικοκυράς” και με το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κρατήσει τις τιμές “σε λογικά επίπεδα”, άρχισε να αλλάζει προτού καλά καλά νομοθετηθεί, ενώ διάφορες αλυσίδες σουπερμάρκετ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να συντάξουν την λίστα τους. Ως εκ τούτου προβλέπονται πλέον και ποινές για όσα σουπερμάρκετ δεν υποβάλουν λίστα.

Στην ουσία πρόκειται ουσιαστικά για προσφορές, δηλαδή για μια συνήθεια που ανέκαθεν είχαν τα σουπερμάρκετ κάθε μήνα, όμως ενοχλούνται στην ιδέα ότι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται 52 είδη πρώτης ανάγκης που θα πρέπει να έχουν σχετικά σταθερή τιμή. Επίσης τα σουπερμάρκετ αλλά και οι βιομήχανοι και οι εισαγωγείς επιμένουν ότι με αυτή την διατίμηση θίγεται ο “υγιής ανταγωνισμός”. Και δεν πρόκειται καν για προϊόντα που θα γλιτώσουν από την καταιγίδα των καθημερινών αυξήσεων, αλλά απλά για προϊόντα που δεν θα έχουν “μεγάλες αυξήσεις”.

Επίσης δεν είναι σαφές για πόσον καιρό θα είναι κάποιο είδος σε διατίμηση. Αν δηλαδή η λίστα έχει αυτό το μήνα μία μάρκα για αλεύρι για όλες τις χρήσεις της, τον επόμενο μήνα το ίδιο σουπερμάρκετ θα μπορεί να το βγάλει από την λίστα και να βάλει στη θέση του αλεύρι άλλης εταιρείας που είναι ήδη ακριβότερο; Και τον τρίτο μήνα θα μπορεί να βάλει τρίτο τύπο αλευριού, που η τιμή του θα είναι ακόμα υψηλότερη και να το διατηρήσει “φθηνό” μόνον για το επόμενο δίμηνο;

Μετά από εισηγήσεις ένθεν και ένθεν μάλλον αποκλείονται από τη λίστα όλα τα αναψυκτικά –υπήρχε η πρόταση να υπάρχει έστω και ένα κάθε μήνα– αλλά και τα εμφιαλωμένα νερά, που κρίθηκαν κι αυτά είδος πολυτελείας, παρά το γεγονός ότι το σύστημα υδροδότησης σε πολλά σημεία, της Αττικής περιλαμβανομένης, έχει πολλά μειονεκτήματα, τόσο λόγω της κατάστασης του κεντρικού δικτύου, αλλά και της κατάστασης των σωληνώσεων σε παλιές πολυκατοικίες. Προστίθεται σύμφωνα με πληροφορίες δεύτερος τύπος αλευριού και δεύτερο είδος οσπρίων.

Θλιβερή η σύγκριση

Εν τω μεταξύ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι στην δεκάδα των χειρότερων και ουσιαστικά είναι στην ίδια ομάδα μόνον με χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Όλες οι άλλες χώρες κινούνται σε υψηλά, αλλά πιο ελεγχόμενα επίπεδα, γύρω στο 7% ή το πολύ στο 10%. Η Ελλάδα έφθασε το 12% τον Σεπτέμβρη, με το μέσο όρο στην ΕΕ το 10,9% και με μέσο όρο στις χώρες του ευρώ το 9,9%. Στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα το Σεπτέμβρη ήταν μεταξύ των δυτικών κρατών, μόνον το Βέλγιο και σε χειρότερη η Ολλανδία, ενώ όλες οι άλλες χώρες είχαν πολύ χαμηλότερο δείκτη.

Καλπάζων είναι ο πληθωρισμός σε Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Βουλγαρία. Εκτιμάται ότι η βασική αιτία που “σέρνει” το χορό των αυξήσεων είναι η διατροφή, με τη συνεισφορά” της στον πληθωρισμό να αυξάνει σταθερά τους τελευταίους μήνες και να έχει στην ουσία διπλασιασθεί, ενώ κατά 50% έχει αυξηθεί και η “συμβολή” το χορό των αυξήσεων σε είδη που δεν εξαρτώνται διόλου από το ενεργειακό κόστος. Σημαντική είναι και η “συμβολή” του τομέα της παροχής υπηρεσιών, το κόστος των οποίων επίσης αυξήθηκε δυσανάλογα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι