Ποιο κράτος έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως

Ποιό κράτος έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως

Λόγω των πολυάριθμων υπερπόντιων εδαφών και διαμερισμάτων που είναι διάσπαρτα σε όλους τους ωκεανούς, η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη AOZ στον πλανήτη. Τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη και τα τμήματα διαθέτουν ΑΟΖ που φτάνουν τα 3.791.998 τετραγωνικά μίλια, το οποίο αντιπροσωπεύει το 96,7% της ΑΟΖ της Γαλλίας. Οι γαλλικές αποικίες έχουν δώσει αυτή την πρωτιά στη χώρα του κ. Μακρόν.

Η συνολική έκταση της ΑΟΖ της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέρχεται σε 4.514.000 τετραγωνικά μιλίων, δηλαδή περίπου το 8% των ΑΟΖ του κόσμου, ενώ η έκταση της χώρας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,45% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης. Η Γαλλία διεκδικεί επίσης μέρος της ΑΟΖ του Καναδά στις περιοχές του Σαιν Πιέρ και του Μικελόν. Η ΑΟΖ του Καναδά περιβάλλει τον Άγιο Πέτρο και το Μικελόν.

Την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως έχουν οι ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν την περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας, τον Κόλπο του Μεξικού και τρεις ωκεανούς. Η ΑΟΖ των ΗΠΑ καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.383.000 τ.μ., η οποία είναι περίπου 7.77% της συνολικής περιοχής ΑΟΖ του κόσμου.

Οι ΗΠΑ έχουν έκταση περίπου 3.800.000 τετραγωνικών μιλίων, γεγονός που τις καθιστά το τρίτο μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο. Η Αλάσκα (1.455.613 τ.μ.) αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΟΖ των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Χαβάη (609.863 τ.μ.). Βέβαια, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ σε τμήμα της Θάλασσας του Μποφόρ, λόγω της ύπαρξης σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Η πεντάδα με την μεγαλύτερη ΑΟΖ

Όπως φαίνεται και στον πίνακα παρακάτω, οι δύο παραπάνω χώρες μαζί με την Αυστραλία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν την πρώτη πεντάδα των κρατών με την μεγαλύτερη ΑΟΖ. Στην ΑΟΖ, μια χώρα έχει ειδικά δικαιώματα όσον αφορά την εξερεύνηση και τη χρήση των θαλάσσιων πόρων. Οι εκτάσεις αυτές εκτείνονται στα 200 ναυτικά μίλια έχοντας ως βάση τις ακτές του παράκτιου κράτους ενώ περιλαμβάνουν επίσης την υφαλοκρηπίδα.

Όταν αλληλεπικαλύπτονται, οι δύο χώρες πρέπει να οριοθετούν ένα ακριβές θαλάσσιο όριο. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ορίζει ποια χώρα έχει δικαιώματα σχετικά με τη χρήση των πόρων (αέρα και θάλασσα) και την εξερεύνηση σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη. Όλα τα κράτη, ανεξαρτήτως αν βρέχονται από θάλασσα ή όχι, έχουν δικαίωμα υπερπτήσεων και πλοήγησης και ακόμη και χρήσης αγωγών ή υποβρυχίων καλωδίων σε οποιαδήποτε θαλάσσια ζώνη.


Πηγή: worldatlas

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι