Από το ινστιτούτο ομορφιάς υπουργός και τώρα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Λυγερού Νεφέλη
6853

Μετά από θητεία σε κορυφαία υπουργεία, ο Πάνος Σκουρλέτης, με πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς αντίπαλο και με συντριπτική πλειοψηφία. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η υποψηφιότητά του προέκυψε κατόπιν συνεννόησης και διαπραγματεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τις εσωκομματικές ομάδες. Η μετακίνηση του μέχρι τώρα υπουργού Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου γίνεται με σκοπό να ηγηθεί της προετοιμασίας του κομματικού μηχανισμού για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει.

Κάποιες περίοδοι οι σχέσεις του Πάνου Σκουρλέτη με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν δύσκολες. Ακόμα και τότε, όμως, δεν ετέθη ζήτημα παραμερισμού του. Έχει, άλλωστε, κατοχυρώσει τη θέση του ως στέλεχος πρώτης γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ και ως τέτοιο έχει όλα αυτά τα χρόνια βάλει τη δική του σφραγίδα στο πολιτικό σήριαλ "πρώτη φορά Αριστερά". Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει όρια, στον τρόπο με τον οποίο θα τον μεταχειριστεί, επειδή ο Πάνος Σκουρλέτης, αν και επισήμως παραμένει "προεδρικός", έχει οικοδομήσει σχέσεις και με τη λεγόμενη εσωκομματική "αντιπολίτευση" των "53".

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο που ενώ εκ πρώτης όψεως δείχνει ήρεμο και διαλλακτικό, συχνά χάνει τον έλεγχο. Αποδέκτες των εκρήξεών του έχουν γίνει στελέχη των υπουργείων που έχει θητεύσει, αλλά και σύντροφοί του στο κόμμα. Η πλευρά του αυτή, όμως, μένει συνήθως αθέατη, κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες συσκέψεων.

Ο άλλος Πάνος, αυτός της υπερέκθεσης, παραμένει ψύχραιμος στις διαμάχες με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό, άλλωστε, είναι το αγαπημένο μέρος της ενασχόλησής του με την πολιτική: η παρουσία του στα Μίντια. Δύσκολα θα αρνηθεί μία τηλεοπτική πρόταση, ακόμα και αν τον καλεί δημοσιογράφος που αντιπαθεί, έχει πει γι' αυτόν σύντροφός του.

Ο Σκουρλέτης έχει μάθει την ανάγκη των ελιγμών. Αυτούς, άλλωστε, εφάρμοσε για να είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία και πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από τον Ρήγα Φεραίο και στο παρελθόν ήταν συνεργάτης του Αλέκου Αλαβάνου. Αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Έχει καταφερθεί ουκ ολίγες φορές εναντίον του με οξύτατες εκφράσεις.

Η πολιτική του άνοδος, άλλωστε, ταυτίστηκε με την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα. Ως μέλος της ηγετικής ομάδας έσπασε, όπως και οι υπόλοιποι, το τείχος της αφάνειας. Μόνο που στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης παρέμειναν στον σκληρό πυρήνα, ενώ ο ίδιος είχε και φάσεις που βρέθηκε στην εξωτερική στιβάδα της ηγετικής ομάδας.

Από το καφέ στο ινστιτούτο ομορφιάς

Μπορεί πολιτικά ο Πάνος Σκουρλέτης να έχει ταυτίσει την πορεία του με την Αριστερά, αλλά προέρχεται από αστική οικογένεια. Η μητέρα του είναι γόνος της εφοπλιστικής οικογενείας Λαιμού. Αν και σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιά), από την οποία αποφοίτησε το 1986, δεν ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά. Σύμφωνα με πληροφορία από το περιβάλλον του, η οικογένειά του έχει συγκρουστεί με την οικογένεια Λαιμού, λόγω οικονομικών διαφορών. Η υπόθεση αυτή λέγεται ότι του άφησε μία μόνιμη αντιπάθεια προς το κεφάλαιο και ειδικά προς τους εφοπλιστές.

Ο Πάνος χάραξε τη δική του πορεία στον ιδιωτικό τομέα. Για μικρό χρονικό διάστημα διατηρούσε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η εποχή που μετά τις κομματικές συνεδριάσεις απολάμβανε συζητήσεις και μεσημεριανά σνακ στο μαγαζί του, φορώντας και ένα μοδάτο σκουλαρίκι στο αυτί του. Όταν η περιπέτεια στον τομέα της εστίασης έκανε τον κύκλο της, δοκίμασε την τύχη του στον χώρο της ομορφιάς. Ασχολήθηκε με τα κέντρα αδυνατίσματος που διατηρούσε η οικογένειά του, τα οποία, όμως, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Για τον Σκουρλέτη πάντα είχε προτεραιότητα η πολιτική του σταδιοδρομία και όχι η επιχειρηματική. Δεν φαίνεται, άλλωστε, να αντιμετώπισε ποτέ βιοποριστικό πρόβλημα. Το πατρικό σπίτι του είναι εντυπωσιακό και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες διαθέτει και εσωτερική πισίνα. Ο ίδιος μένει σ’ ένα θαυμάσιο σπίτι στα βόρεια προάστια, απολαμβάνει μία καλή ζωή και λατρεύει τα φουσκωτά. Η σύζυγός του Ορσαλία Προίσκου είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Η πολιτική διαδρομή του τον έχει κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στους άλλους. Το ζευγάρι είναι ταιριαστό, σύμφωνα με φίλο της οικογένειας.

Εξαρχής στόχος το Εσωτερικών

Στη δημόσια σφαίρα έγινε γνωστός ως εκπρόσωπος Τύπου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Τα χρόνια εκείνα ήρθε σε επαφή και συγχρωτίστηκε με πολλούς δημοσιογράφους. Αν και με τη συμπεριφορά του προκάλεσε πολλά παράπονα, φρόντισε να διατηρεί και σήμερα καλές σχέσεις στο χώρο των Μίντια. Την ημέρα που είχε αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εργασίας, λίγοι εκτός κόμματος, γνώριζαν την υπόγεια δυσαρέσκειά του. Στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστό πως τον Ιανουάριο του 2015 ο Σκουρλέτης είχε δώσει σκληρή μάχη για να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν τα είχε καταφέρει τότε, επειδή είχε χάσει μέρος από την αρχική εύνοια του Αλέξη Τσίπρα. Τα κατάφερε το Νοέμβριο του 2016. Και τώρα πάει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και να το δει κανείς, όμως, τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας, στη συνέχεια του Περιβάλλοντος-Ενέργειας και του Εσωτερικών και τώρα επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού είναι μία εκτόξευση αν συγκριθούν με την επαγγελματική καριέρα του στο ινστιτούτο ομορφιάς.

Παρά την προνομιούχα καταγωγή του, ο Πάνος έμαθε από πολύ νωρίς ότι για να επιβιώσει στον συχνά σκληρό χώρο της Αριστεράς όφειλε να είναι διακριτικός. Ο ίδιος το έχει μετατρέψει σε προσωπικό του μότο. Οι επαφές του με τα Μίντια, άλλωστε, τον έκαναν ιδιαίτερα προσεκτικό. Το λιτό ντύσιμό του, αλλά ακόμα και η εμφάνισή του με ένα παλαιό και φθηνό αμάξι την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, δεν είναι τυχαία. Οι σύντροφοί του λένε ότι προσέχει πολύ την εικόνα του. Θέλει και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να είναι προσιτός και αγαπητός.

Παρόλα αυτά, ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του βγαίνει πού και πού στην επιφάνεια. Στο παρελθόν έχει προβεί σε ατυχείς δηλώσεις, όπως αυτή για τους νεκρούς γονείς του Αντώνη Σαμαρά και για τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα. Η απρόβλεπτη αυτή πλευρά του είναι που δίνει πατήματα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει απειλήσει την παραμονή του στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών στελεχών. Το αντίθετο...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.