Η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή – Πως ο Λαγός επέβαλε ρυθμό χελώνας

Σύνταξη SLpress.gr
1042
Η ώρα της κρίσης για τη Χρυσή Αυγή – Πως ο Λαγός επέβαλε ρυθμό χελώνας, slpress

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταμέτρηση των ποινών της ηγετικής ομάδας και όσων μετείχαν στη Χρυσή Αυγή και κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία το Δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα την απόφασή του για τα ελαφρυντικά. Ωστόσο, η διάσκεψη επί των ποινών καθυστέρησε, εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από την αίτηση του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση μελών του δικαστηρίου.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Τρίτη με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ποινών και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων, όπως έγινε και στην συζήτηση για τα ελαφρυντικά. Έξω από το Εφετείο θα ισχύουν και πάλι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση και σταδιακά, από τις 5:00 το πρωί, η κυκλοφορία οχημάτων, στις οδούς Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και Λ. Αλεξάνδρας, και Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και Λ. Αλεξάνδρας.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στο αίτημα  εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός. Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής επικαλέστηκε προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψη του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο και υποστήριξε ότι υπήρξαν «παρεμβάσεις, άμεσες και έμμεσες, και από τον πρωθυπουργό» οι οποίες πίεσαν τους δικαστές. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου, ανακοινώνοντας ότι προσέρχεται στο Δικαστήριο ο συνήγορος του Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά του.

Κρίθηκε στις καθυστερήσεις

Αυτή ήταν και η πρώτη καθυστέρηση. Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και με την εμφάνισή του, ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού διευκρίνισε ότι ο εντολέας του ζητεί την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα. Μετά την αγόρευση Πλεύρη, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις πολιτικών, στην παρουσία πολιτικών αρχηγών και στις συγκεντρώσεις έξω  από το Εφετείο το δικαστήριο αποσύρθηκε εκ νέου για να αποφανθεί εάν κρίνεται παραδεκτή ή όχι η αίτηση εξαίρεσης.

Το Δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή αποδέχθηκε την αίτηση του Γιάννη Λαγού, προέκυψε όμως νέα εμπλοκή, καθώς η πρόεδρος της νέας σύνθεσης που ορίστηκε για να κρίνει το αίτημα, δήλωσε κώλυμα, επειδή υπήρξε δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε για την υπόθεση από το Εφετείο. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε νέα καθυστέρηση, καθώς μια άλλη σύνθεση έπρεπε να κρίνει το κώλυμα της προέδρου, προκειμένου η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος Λαγού να προχωρήσει είτε με άλλον πρόεδρο είτε με την ίδια.

Εκεί κάπου ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής φέρεται ότι ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν-έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους». Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Λαγός είχε απευθύνει κάλεσμα και για συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Εφετείο, η οποία όμως απαγορεύτηκε από τη Αστυνομία. Κάποιοι, ωστόσο, προσήλθαν με αποτέλεσμα να γίνουν δέκα προσαγωγές, οι οποίες αργά το βράδυ μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι ποινές για τη Χρυσή Αυγή 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία τελικά στην Έδρα ανέβηκε νέα σύνθεση, όμως η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, για την οποία δεν είχε ζητηθεί εξαίρεση, ζήτησε την απόρριψη της αίτησης του Γιάννη Λαγού, κρίνοντας την «αόριστη και απαράδεκτη». Ανέφερε μάλιστα ότι η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου ασκήθηκε καταχρηστικά από τον ήδη κριθέντα ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολούθησε νέα αγόρευση του συνηγόρου του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια, μετά από τρεις ώρες διάσκεψη, το αίτημα απορρίφθηκε, με την αιτιολογία ότι τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο. Και αυτό γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι η αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Ο Λαγός πάντως επέβαλε ρυθμούς χελώνας στη διαδικασία και τελικά η απόφαση για τις ποινές μετατέθηκε για σήμερα Τρίτη. Την ίδια ώρα συνεχίστηκε εντός και εκτός Βουλής η αντιπαράθεση των κομμάτων για το ποιος εξέθρεψε το “φαινόμενο Χρυσή Αυγή” και ποιος φρόντισε να “πέσουν στα μαλακά” και να μην στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα οι μετέχοντες στην ηγετική ομάδα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.