ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιμένει με “πράσινη” ατζέντα ο Μητσοτάκης παρά το υψηλό κόστος της

Νέο πρόγραμμα στήριξης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Υπουργικό

Παρακάμπτοντας τις Εκκλησίες, τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που αποτελούν προνομιακό εκλογικό κοινό για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στα νέα μέτρα για την πανδημία που θα ισχύσουν για τις άλλες κατηγορίες πολιτών από το Σάββατο.

Και αυτό παρότι αναγνώρισε ότι «υπάρχει όντως μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα». Θέλησε όμως να εμφανίσει και αισιοδοξία λέγοντας ότι «Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα».

Παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει το Μάιο ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος προστασίας του πληθυσμού, τώρα ανέτρεξε στον περασμένο Δεκέμβριο: «Θυμίζω ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε μία μέτρηση η οποία είχε γίνει, μόλις το 33% των ενηλίκων μας έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα, ενώ 11 μήνες μετά είναι εμβολιασμένο το 73% των ενηλίκων Ελλήνων. Το αναφέρω γιατί απέναντι στο φόβο και στην εύκολη κριτική υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της λογικής, ανταποκρίνεται στην πολιτική της πειθούς και διαψεύδει τους αρνητές της αλήθειας, όσο και τους αρνητές της συστράτευσης απέναντι σε μία εθνική πρόκληση. Το μήνυμα, λοιπόν, σε αυτούς που ποντάρουν σε τεχνητούς διχασμούς παραμένει ένα: εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω και προχωράμε».

Η “πράσινη” ατζέντα

Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που όπως είπε «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “πράσινη”», καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων. Και βεβαίως το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025».

Παρά το υψηλό κόστος της ενέργειας που ήδη επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στον στόχο του: «Η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη. Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως –και θέλω να το τονίσω αυτό– γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών: «Η πράσινη πολιτική για την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα…Παραδείγματος χάρη, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης».

Απάντησε όμως και στις επικρίσεις που δέχεται για την εκποίηση της ΔΕΗ: «Σήμερα θα ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,35 δισ. ευρώ τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μία εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ όταν –θυμίζω– την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας. Μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι