ΑΠΟΨΗ

Γιατί το πολιτικό σύστημα παραμένει παιδική χαρά

Γιατί το πολιτικό σύστημα παραμένει παιδική χαρά, Σπύρος Γκουτζάνης

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάνει ότι μπορεί για να επιβεβαιώσει ότι παραμένει πάντα παιδική χαρά ακόμη και στα πιο σοβαρά θέματα, αν και πλέον δεν εκπλήσσει κανέναν. Η χώρα υπογράφει μία μείζονος σημασίας συμφωνία αγοράς εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με αμυντική συνδρομή με ένα ισχυρό κράτος, που ενισχύει την στρατιωτική της δυνατότητα στο πεδίο και αναβαθμίζει την στρατηγική θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό προυποθέσεις, η συμφωνία, ενταγμένη σε μία εθνική στρατηγική δίνει την δυνατότητα στην χώρα από κομπάρσος, να γίνει βασικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση όμως επιχειρεί να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και να πιστωθεί τα αντίστοιχα οφέλη, να απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά (το επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη) και να ικανοποιήσει το πατριωτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων της που νιώθουν άβολα με τις υποχωρήσεις των τελευταίων δύο χρόνων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει τις επιφυλάξεις της και ζητά “βελτίωσή της” σε δύο σημεία για να την ψηφίσει. Μέχρι εδώ καλά, θα μπορούσε κανείς να πει αναμενόμενα, το παιχνίδι των ρόλων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Από εδώ και μετά αρχίζουν τα ευτράπελα: Ένας πρώην υπουργός Αμύνης, ο Πάνος Καμμένος, που έχει να μιλήσει ενάμιση χρόνο βγαίνει για να υποστηρίξει την Συμφωνία, λέγοντας ότι «είναι άριστη συμφωνία που βασίστηκε στην εισήγηση του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου».

Δεν κρατιέται όμως και στην ίδια συνέντευξη στρέφεται κατά του πρώην κυβερνητικού του εταίρου ότι «αγόρασε τους βουλευτές του», και έτσι ακόμη κι αν ήθελε δεν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Λέει σκοπίμως ασάφειες και τα έχει ξαναπεί αλλά το επαναλαμβάνει, δίνοντας πάσα στη ΝΔ που δια του γραφείου Τύπου ζητά επιτακτικά απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να σιωπά» και επαναλαμβάνοντας ερωτήματα που είχε θέσει και όταν ο κ. Καμμένος είχε εξαπολύσει για πρώτη φορά τις κατηγορίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση στο θέμα με τα επεισόδια στην Σταυρούπολη, για «χάιδεμα των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής», παρεμβαίνει με tweet για να απαντήσει συνδέοντας τα δύο άσχετα πράγματα: «Ο κ. Τσίπρας που κυβέρνησε με ένα κομμάτι της ακραίας δεξιάς του κ. Καμμένου δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη που ξεκίνησε τη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης και στην κυβέρνηση που στην διάρκεια της θητείας της ολοκληρώθηκε η δίκη και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

Καραμπόλες δηλώσεων

Σημειώνεται ότι το “κομμάτι της ακραίας δεξιάς”, προέρχεται από τη ΝΔ και όταν αποσχίστηκε το 2012 είχε 22 από τους τότε 75 βουλευτές. Φυσικά ο Πάνος Καμμένος δεν το αφήνει να περάσει. Με δικό του tweet απαντά: «Γιαννάκη μου, θυμάσαι που παρακαλούσες να σε πάρω μαζί μου αλλά με θέση μετακλητού. Μη με προκαλείς…».

Στην συνέχεια παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση που επίσης συνδέει τα δύο άσχετα θέματα: «Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου αντί για εξυπνάδες, να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση ή όχι με τους δυο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία».

Κατά τα λοιπά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδικούν για την συμφωνία, αλλά όχι για τα καίρια σημεία (π.χ. πώς συνδέεται με τις δηλώσεις Μητσοτάκη για «μεγάλες διαφορές με την Τουρκία που θα λυθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις»), συμφωνούν ότι «τα υπόλοιπα θα τα πουν στην Βουλή» κατά την συζήτηση της επόμενης Πέμπτης. Και προϊδεάζουν για το επίπεδο της συζήτησης…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι