ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 19% στο 7% ανακοίνωσε ο Σολτς (upd)

H αγωνία του καγκελάριου Σολτς ενόψει του δύσκολου χειμώνα,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εν μέσω έντονων κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων για την ακρίβεια και ειδικά για το κόστος της ενέργειας, ο καγκελάριος Σολτς , ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, υπογραμμίζοντας ότι με το μέτρο αυτό θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η “εισφορά αερίου” στα 2,419 λεπτά/kWh που είχε ανακοινωθεί  πριν από μερικές ημέρες. Η μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να έχει ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος της Γερμανίας η κυβέρνησή του αποφάσισε ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο από τους φόρους στο φυσικό αέριο. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά ΦΠΑ συνολικά, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες μιλώντας σε εκδήλωση στο Νοϊρούπιν του Βρανδεμβούργου, έξω από το Βερολίνο, ο Σολτς εισέπραξε τις αποδοκιμασίες ετερόκλητων ομάδων διαδηλωτών, που τού φώναζαν να παραιτηθεί. Ο καγκελάριος πήγε σε εκδήλωση με πολίτες σε κεντρική πλατεία της πόλης, ο χώρος ήταν περιφραγμένος και οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε έλεγχο ασφάλειας. Εντούτοις, γύρω από την πλατεία  είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) από τη μία και από την άλλη της Αριστεράς.

«Ψεύτη», «προδότη του λαού» και «χάσου», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου, απαιτώντας να παραιτηθεί. Συνολικά οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τα 300 άτομα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην πλευρά του AfD. Όμως, η ένταση που δημιουργήθηκε εντείνει την ανησυχία για κοινωνικές διαμαρτυρίες τον χειμώνα, όταν οι επιπτώσεις των αυξήσεων στην ενέργεια θα είναι ιδιαίτερα αισθητές, με το κόστος της θέρμανσης να έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Νέο πακέτο ελαφρύνσεων

Ο Όλαφ Σολτς, πήγε σε αυτή την εκδήλωση για να εξηγήσει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ακουστεί πάνω από τα συνθήματα και τα γιουχαΐσματα. «Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», ανέφερε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, ενώ, απαντώντας σε παιδί που ρώτησε εάν η έλλειψη φυσικού αερίου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων τον ερχόμενο χειμώνα, ο καγκελάριος απάντησε ότι «θα τα καταφέρουμε».

Αυτή η δήλωση (όπως και η αντίστοιχη της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση 2015-16) είναι το πολιτικό σλόγκαν της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει των δυσκολιών του χειμώνα και σε όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ο καγκελάριος διαβεβαιώνει ότι «κανείς δεν θα είναι μόνος του στις δύσκολες συνθήκες που έρχονται». 

Ο φόβος της ακροδεξιάς

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ακραίο κίνημα, κυρίως στο χώρο της ακροδεξιάς, όπου τα τελευταία χρόνια οι αντιδράσεις διαδέχονται η μία την άλλη, από την οικονομική κρίση στην ΕΕ, μετά στο Μεταναστευτικό, για να δοθεί συνέχεια με την πανδημία και το κίνημα των αντιεμβολιαστών και τώρα, με το Ουκρανικό, να εκφράζονται ανοιχτά φωνές από το AfD υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτι.

  Τρία παιδιά του Αναστασιάδη στη μάχη για την Προεδρία

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος του Βρανδεμβούργου, Jörg Müller, εκτιμά ότι «οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό» για τους δικούς τους σκοπούς. «Οι εξτρεμιστές ονειρεύονται έναν γερμανικό χειμώνα οργής», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. «Ελπίζουν ότι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τους ανθρώπους, και έτσι σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό κλίμα προκειμένου να  προωθήσουν τις αντικρατικές τους προσπάθειες. Παρακολουθούμε αυτή τη δραστηριότητα με άγρυπνα μάτια και ανοιχτά αυτιά».

Aπό την άλλη το AfD προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε θέμα που προκύπτει στην δημόσια ζωή και να το συνδέσει με την κρίση, όπως την απόφαση της κυβέρνησης για έργα στην καγκελαρία, συνολικού προϋπολογισμού, όπως καταγγέλλει 600 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία λέει το ακροδεξιό κόμμα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι