ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η επόμενη μέρα στα κόμματα από τον γάμο των ομόφυλων – Τί λένε διεθνή ΜΜΕ και ξένες πρεσβείες

Η επόμενη μέρα στα κόμματα από τον γάμο των ομόφυλων – Τί λένε διεθνή ΜΜΕ και ξένες πρεσβείες

Η Eλλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 175 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, εκ των οποίων 175 «ναι» (υπήρξε λάθος στην ψηφοφορία όπως θα δούμε) 77 «όχι» και 2 παρών. Απουσίασαν συνολικά 45 βουλευτές, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που υπερψήφισαν και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Οι διαρροές στη ΝΔ ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Καταψήφισαν 20 βουλευτές, οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, «κατά την χθεσινοβραδινή διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων επί της ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, από προφανή αβλεψία, η ψήφος του βουλευτή Πέλλης της ΝΔ, κ. Γεώργιου Καρασμάνη, που εδόθη στους υπαλλήλους καταμέτρησης με ψηφοδέλτιο λόγω εμπλοκής της ηλεκτρονικής του κάρτας, ενώ ήταν ΟΧΙ και επί της αρχής και στα άρθρα, πέρασε εσφαλμένα, από λάθος αρμοδίου υπαλλήλου, ως ΝΑΙ. Κατόπιν αυτού, το λάθος επισημάνθηκε και διορθώθηκε, με αποτέλεσμα τελικά τα ΝΑΙ να είναι 175, αντί για 176». Η χτεσινή ψηφοφορία σημαδεύτηκε από την “πύρινη” ομιλία Σαμαρά κατά του νομοσχεδίου που κατά πολλούς είχε διαστάσεις μανιφέστου.

Απείχαν οι εξής 31 γαλάζιοι βουλευτές: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Άγγελος Συρίγος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απείχε από την ψηφοφορία ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος (ο οποίος βρίσκονταν στις ΗΠΑ). Επιπλέον, η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε “παρών”, αν και και υπερψήφισε κάποια άρθρα και είναι πλέον σε σκληρή κόντρα με τον Γιάννη Ραγκούση. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας που έδωσε το παρών, ψήφισε και αμέσως μετά αποχώρησε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γιόρτασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπέθ, καθώς βρέθηκαν στο γκέι μπαρ Sodade2 και αμφότεροι γιόρτασαν με την ψυχή τους και με ξέφρενο χορό τον νέο νόμο του κράτους. «Από εδώ και πέρα προχωράμε με σύγχρονη κοινωνία, σύγχρονη Ελλάδα», ενώ ύψωσε και τη γροθιά του με το κοινό να τον χειροκροτεί.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, ενώ οι αποχές είναι 11 (Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλας, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακα, Κωνσταντινόπουλος, Μπαραν, Πανας και Νικολαΐδης). Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Τί λένε διεθνή ΜΜΕ

Μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο προβάλλουν σήμερα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από το ελληνικό κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο και μια μείζονα κοινωνική μεταρρύθμιση, την οποία έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που υιοθέτησε το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου», επισημαίνει το βρετανικό BBC, επικαλούμενο τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι με το νέο νόμο «καταργείται μια σοβαρή ανισότητα». Σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει ισότητα στο γάμο.

Η επίσης βρετανική εφημερίδα The Guardian υπογραμμίζει κι αυτή το γεγονός ότι η υιοθέτηση του νόμου έγινε με μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, ενώ από τα θεωρεία της βουλής παρακολουθούσαν την ψηφοφορία μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, πολλά από τα οποία δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης στην ανταπόκρισή τους πως, μολονότι η Ελλάδα είναι η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που υιοθετεί ένα τέτοιο νόμο.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων εμφάνιζαν μια ελληνική κοινωνία διχασμένη πάνω στο θέμα, καθώς οι μισοί από τους ερωτηθέντες εξέφραζαν υποστήριξη για τους γάμους αυτούς, αλλά οι περισσότεροι δήλωναν παράλληλα πως αντιτίθενται στην προοπτική της τεκνοθεσίας από ζευγάρια του ίδιου φύλου.

«Πρέπει να αναγνωρίσω στον Μητσοτάκη ότι το προχώρησε μέχρι τέλους», λέει στην εφημερίδα η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, η οποία χαρακτήρισε το νόμο «μείζονα νίκη για την οποία για χρόνια δίναμε μάχη». Η γαλλική Le Monde επισημαίνει πως αυτή η «μείζων κοινωνική μεταρρύθμιση» προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και ψηφίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο «παρά την άγρια αντίθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Χαιρετισμός από πρεσβείες

Την υιοθέτηση της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση των ομόφυλων οικογενειών χαιρετίζουν 28 ξένες πρεσβείες στη χώρα μας.

Σε κοινή τους δήλωση, οι 28 ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα τονίζουν ότι «η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ισότητα, την αξιοπρέπεια για όλους σε όλες τις χώρες μας». «Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδος», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Οι 28 πρεσβείες που υπογράφουν την κοινή δήλωση είναι το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουρουγουάη, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κολομβία, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Χιλή, το Μεξικό, η Ελβετία και η Εσθονία.

Επίθεση από Νίκο Παππά

«Ο Σαμαράς έβαλε το “πέδιλο” της ακροδεξιάς αφήγησης των πραγμάτων» ανέφερε σε συνέντευξη του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν η πιο συμπαγής ομάδα από όσες υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Εχθές αναδείχθηκαν και θεμελιακά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και ο τεράστιος αριθμός όσων απείχαν ή καταψήφισαν από τη Ν.Δ. Πενήντα βουλευτές δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Και δεν είναι δευτερεύον και υπό το βάρος της πάρα πολύ συμπαγούς τοποθέτησης του Σαμαρά, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε μόνο για το νομοσχέδιο, έβαλε και το “πέδιλο”, κατά την οικοδομική έννοια, της ακροδεξιάς αφήγησης των πραγμάτων. Είχαμε μία πάρα πολύ ισχυρή στρατηγική διαφοροποίηση», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους δημοσιογράφους Γιώργο Τραπεζιώτη και Χρήστο Ξανθάκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι «το “αν θέλετε πηγαίνετε για καφέ” του Μητσοτάκη, μας βάζει σε μία νέα πολιτική συνθήκη. Αυτό αξιοποίησε ο Σαμαράς και του είπε ότι “θα πηγαίνουμε για καφέ όποτε κρίνουμε”». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Αναδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο συνασπισμός εξουσίας και η σύνθεση των δυνάμεων που στηρίζουν τον Μητσοτάκη όχι μόνο εκθέτει τη χώρα διεθνώς και την κάνει ρεζίλι σε σχέση με την καταπάτηση του κράτους δικαίου αλλά και δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διάρκεια των σοβαρών αυτονόητων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων». Αυτό, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον ζητήματα στη Ν.Δ. αν προκύψει και ένα αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά στη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων είπε ότι «είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση, που αφορά τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και πρέπει να γίνει οργανωμένα. Εμείς, ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε την πρώτη ευθύνη». Ενώ, σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ή προκρίνοντας αποχωρήσεις, διασπάσεις και εκδικητικές τακτικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προγραμματικές θέσεις, επεξεργασμένες, ανανεωμένες, επικαιροποιημένες. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε πολύ συστηματικά για να συγκροτήσουμε την εικόνα της πολιτικής ισχύος, που θα κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι το 41% μπορούμε να το γκρεμίσουμε στις ευρωεκλογές. Πρέπει να δώσουμε μάχη για να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορούμε να ξηλώσουμε το πουλόβερ. Το έχουμε ξεκινήσει και με τα περιφερειακά μας συνέδρια, το συνέδριό μας, την καμπάνια για την ακρίβεια και τη στέγη. Και πρέπει να δούμε τις συμμαχίες με τις όμορες δυνάμεις».

Τί είπε ο Άκης Σκέρτσος

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ερωτηθείς για το εάν θα χαρακτήριζε ως ρωγμή «το αντίθετο, ο πρωθυπουργός έχει διαχειριστεί το θέμα με τρόπο που υποδεικνύει σοφία και στηρίζεται πρωτίστως στη δική του φιλελεύθερη φιλοσοφία και αντίληψη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση που μας εντάσσει στον χώρο των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στον οποίο ανήκουν 36 χώρες παγκοσμίως του δυτικού κόσμου και οι Έλληνες ζουν και εργάζονται στον υπόλοιπο κόσμο και απολαμβάνουν δικαιώματα στον δυτικό κόσμο και όταν έρχονται στην Ελλάδα δεν τα έχουν. Συνεπώς για να λυθούν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα όταν έρχονται από το εξωτερικό, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εναρμονίσαμε, δηλαδή το ελληνικό δίκαιο στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε επίσης ότι «ακριβώς επειδή τα ζητήματα αυτά είναι ταυτοτικά και ακουμπούν ευαισθησίες, είναι δύσκολο να αλλάξει κάποιος γνώμη μέσα σε μερικές εβδομάδες. Για αυτό και δεν βάλαμε την κομματική πειθαρχία ως σκληρή γραμμή κάτι που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι είναι προοδευτικό κόμμα. Αυτό που κάναμε ήταν να πει ο πρωθυπουργός τα στελέχη που έχουν διαφωνίες μπορούν να είτε να απέχουν είτε να καταψηφίσουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μαλώσουμε εσωτερικά».

«Η ΝΔ είναι διαχρονικά από την μεταπολίτευση μία φιλελεύθερη παράταξη όπου αυτό δεν οδηγεί σε πόλεμο και σε ρήξη. Είναι μία ευρύχωρη παράταξη, μία γενναιόδωρη παράταξη ως προς την ανταλλαγή ιδεών, επιχειρημάτων και απόψεων.», πρόσθεσε. Αναφορικά με τις φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για απώλεια της συντηρητικής ταυτότητας της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ΝΔ είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, λαϊκό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και όλα όσα εφαρμόζουμε έρχονται να υλοποιήσουν επιταγές του Συντάγματος.

Ερωτηθείς για τη σκληρή στάση του Αντώνη Σαμαρά χθες στη Βουλή ο κ Σκέρτσος ανέφερε ότι «εγώ θέλω να κρατήσω από τη χθεσινή ψηφοφορία ότι μιλάμε για κοινωνικά δικαιώματα που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και είναι μια καλή στιγμή για την ελληνική Δημοκρατία ότι πέντε κόμματα υπερψήφισαν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Έτσι πηγαίνουν μπροστά οι κοινωνίες.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία πολιτική επισήμανση, ένα πολιτικό συμπέρασμα: σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να αναζητούμε και συναινέσεις, μπορούμε ακόμα και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα χωρίς να σημαίνει ότι αίρονται οι πολιτικές διαφορές όπως μπορούμε να διαφωνούμε και εντός της ίδιας πολιτικής οικογένειας χωρίς αυτό να οδηγεί σε ρήξη.

Σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας ο κ. Σκέρτσος είπε «ότι είπε ο πρωθυπουργός «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και όπως δεν υπεισερχόμαστε στα εσωτερικά και θεολογικά ζητήματα της Εκκλησίας αντίστοιχα και η Εκκλησία μπορεί να εκφράζει τις απόψεις της αλλά η Πολιτεία πρέπει να ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της».

Δήλωση Πολάκη

Η χτεσινή δήλωση-ανάρτηση Πολάκη για την αποχή του: «Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο. Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.

4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι