Η νεοϋορκέζικη διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η νεοϋορκέζικη διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας και στο ξεκίνημα θα συμμετέχουν και οι σύζυγοι των δύο ηγετών, ενώ στην συνέχεια θα μείνουν οι δυο τους. Η συνάντηση είναι προγραμμαατισμένη για τις 6:30 το απόγευμα και θα γίνει λίγο πριν την δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος Τράμπ στους ηγέτες που μετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών υπάρχουν θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των Αμερικανών επενδυτών, εξηγούσε κυβερνητική πηγή. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Τραμπ στους ηγέτες που μετέχουν στην Σύνοδο του ΟΗΕ. Νωρίτερα στις 11:00′ το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ο πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο θα συζητήσει τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων και την ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση πάντα της τήρησης των κοινοτικών όρων. Στις 11:30′ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ενώ στις 12:00′ θα παραβρεθεί σε κλειστή συνεδρίαση του γεωστρατηγικού ινστιτούτου Atlantic Council με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε συνάντηση με τους επικεφαλής 30 μεγάλων αμερικανικών εταιρειών με οικοδεσπότη τον υπεύθυνο της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σόλομον. Ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και θα προβάλλει την φιλική στην επιχειρηματικότητα πολιτική της κυβέρνησής του. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 4:30′ το απόγευμα.

Οι τρεις στόχοι

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νωρίτερα να έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις των δύο ηγετών. Σε διαφορετική περίπτωση η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη. Εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το μεσημέρι και με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.

Η ημέρα ξεκινά για τον κ. Μητσοτάκη στις 8:00′ το πρωί με την δεξίωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής από τις 9:00′ έως τις 11:00′ το πρωί.

Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Νέα Υόρκη προωθεί τον τριπλό στόχο: Πρώτον, την ανάδειξη τους μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην οικονομία. Δεύτερον, την προβολή των θέσεων της Ελλάδας στα διεθνή και περιφερειακά θέματα. Τρίτον, τη συμμετοχή στις μεγάλες συζητήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα, όπως στις συζητήσεις για την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δέσμευση για “απολιγνιτοποίηση”

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τη δέσμευσή του για “απολιγνιτοποίηση” της παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουμε νωρίτερα τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για αύξηση στο 35% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας, με τον οποίο συμφώνησαν για ανταλλαγή επισκέψεων. Ο προέδρος της Κολομβίας είναι λάτρης της Ελλάδας και εξέφρασε ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία στον αγροτικό τομέα, και ειδικότερα για ελαιόλαδο και κρασιά.

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Ο Έντι Ράμα έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η μεταξύ τους συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός είδε επίσης τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου Αλεξάντερ Βούσιτς και Χακίμ Θάτσι. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης, ότι οι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισής τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την θέση ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Αμπάς, το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο κ. Αμπάς προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στην Παλαιστίνη και αντιστρόφως. Οι επισκέψεις θα καθορισθούν μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι