Κραδασμοί στη ΝΔ από την υπόθεση Γεωργιάδη

Γκουτζάνης Σπύρος
1878
Κραδασμοί στη ΝΔ από την υπόθεση Γεωργιάδη, Σπύρος Γκουτζάνης

Εσωτερικούς κραδασμούς, αντιστρόφως ανάλογους με την ένταση και την έκταση της δημόσιας συζήτησης την οποία προσπαθεί να περιορίσει, προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ, η υπόθεση του πρώην βουλευτή Κερκύρας Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως για ασέλγεια σε ανήλικο επί πληρωμή. Οι λίγοι βουλευτές της ΝΔ, που βγαίνουν δημοσίως λένε ότι πρόκειται "για επιχείρηση λάσπης της κυβέρνησης" ή για "προσωπική υπόθεση που μπορεί να συμβεί στον καθένα", ή ότι "δεν θα αφήσουμε να παρέλθουν οι πλειστηριασμοί και οι 120 δόσεις για τον Γεωργιάδη" . 

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πώς ήταν παρά τω πλευρώ του προέδρου του κόμματος ένα στέλεχος με ομοφυλικές και παιδοφιλικές ερωτικές προτιμήσεις. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για το συντηρητικό κόμμα της Ελλάδας που υπερασπίζεται τις παραδοσιακές αρχές της οικογένειας και της ορθοδοξίας. Αυτό που τους συγκρατεί είναι η προοπτική των εκλογών και της εξουσίας.

Επισήμως, η ηγεσία της ΝΔ υποβαθμίζει το ζήτημα, ενώ οι παροικούντες την Πειραιώς θεωρούν ότι εξάντλησε τις δυνατότητες παρέμβασης στα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να το "θάψουν". Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, πήρε φωτιά την Τρίτη το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου με παραινέσεις όπου είχαν πρόσβαση. Η Πειραιώς πέτυχε να κρατήσουν χαμηλά ή να μην το παίξουν καθόλου τα μεγάλα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ωστόσο, την εποχή των sosial media δύσκολα ένα τέτοιο θέμα περιορίζεται. Η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς βγήκε με καθυστέρηση χθες το βράδυ και αποδίδει το θέμα στην απόπειρα του Μαξίμου “να εκμεταλλευθεί πολιτικά μια αυστηρά προσωπική υπόθεση. Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από αυτούς που συστηματικά κυλούν στη λάσπη την πολιτική ζωή της χώρας. Το επαναλαμβάνουμε λοιπόν: Ο κ. Νίκος Γεωργιάδης δεν είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, δεν προσφέρει υπηρεσίες στη ΝΔ και η κομματική του ιδιότητα έχει ανασταλεί μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή του».

Βασικός σύμβουλος Μητσοτάκη

Πράγματι ο κ. Γεωργιάδης παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην θέση του προέδρου της ΝΔ, όταν πήρε έκταση το θέμα της δικαστικής του δίωξης για ασέλγεια σε ανηλίκους στην Μολδαβία. Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η τοποθέτησή του στη γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πρώην βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ, για μεγάλο διάστημα ήταν βασικός συνεργάτης και σύμβουλος του νυν προέδρου του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Γεωργιάδης ήταν εγκατεστημένος στο προσωπικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οδό Ευφρωνίου στο Παγκράτι και συμμετείχε στη χάραξη της στρατηγικής και στην καθημερινή δράση βλέποντας κόσμο και εξασφαλίζοντας στήριξη. Καθώς μάλιστα είναι άνθρωπος με ικανότητες, ορισμένοι θεωρούσαν ότι ήταν από τους βασικούς παράγοντες στη διεκδίκηση της ηγεσίας και στη νίκη του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέμεινε σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και μετά την επικράτησή του στις εκλογές, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος κατά την διάρκεια της δίκης του. Είχε μάλιστα μετεγκατασταθεί σε γραφείο στην Καλλιρόης όπου συνεργαζόταν και με άλλα έμπιστα πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος ζητούσε να μεταφερθεί στην Πειραιώς και όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της δίκης του είχε την υπόσχεση ότι μετά την δίκη και εφόσον αθωωνόταν θα πήγαινε στα κεντρικά γραφεία.

Απολαμβάνει στήριξης

Είναι δε χαρακτηριστικό της στήριξης που απολαμβάνει ότι στα ρεπορτάζ της εποχής μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, σχετικά με τους “ανθρώπους του νέου προέδρου”, το όνομα του κ. Γεωργιάδη απουσίαζε. Οι σχετικές παραινέσεις γίνονταν όχι μόνο από το επιτελείο του κόμματος αλλά και από τους ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς φίλους του κ. Γεωργιάδη, ορισμένοι εκ των οποίων, από το Κολλέγιο Αθηνών καθέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στην δίκη του.

Ο κ. Γεωργιάδης εξελέγη βουλευτής Κερκύρας με τη ΝΔ το 2004. Νεοφιλελεύθερης αντίληψης το 2005 έγραψε το βιβλίο “Χελώνες και Τίγρεις” όπου σύγκρινε το οικονομικό μοντέλο της χελώνας Ελλάδας με την τίγρη εκείνη την εποχή Ιρλανδία. Το 2007 απέτυχε να εκλεγεί. Την εποχή εκείνη έβγαινε στα τοπικά και εθνικά κανάλια υποστηρίζοντας την άποψη ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το όνομα Μακεδονία, κάτι που λέγεται ότι του στοίχισε στο πατριωτικό κοινό της ΝΔ.

Το 2012 -και αφού προηγουμένως έχει περάσει από τη Μολδαβία σαν εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ και σύμβουλος της κυβέρνησης- τον βρίσκει να έχει προσεγγίσει την Δράση του Στέφανου Μάνου. Ωστόσο, το νέο του κόμμα αρνείται να τον εντάξει στα ψηφοδέλτιά της λόγω της εμπλοκής του στο διεθνές σκάνδαλο του τράφικινγκ στη Μολδαβία που εν τω μεταξύ είχε αποκαλυφθεί.

Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές επιστρέφει δια της πλαγίας, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και όπως λένε άλλοι συνεργάτες δεν εμφανιζόταν στο υπουργείο. Στη συνέχεια αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γνωριμία τους έλκει την καταγωγή της από το Κολλέγιο Αθηνών και από κοινούς κύκλους αν και ο κ. Γεωργιάδης εθεωρείτο παλαιότερα άνθρωπος που ήταν κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Η όλη υπόθεση πάντως έχει βυθίσει σε αμηχανία τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος που πρέπει να απολογούνται στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματος. Και όπως έλεγε βουλευτής έμπλεος αγανάκτησης στη Βουλή “αφού τον ήξερε γιατί τον είχε και επισήμως κοντά του;”.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.