“Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” ο Τσίπρας – Ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης

Τσίπρας: Δεν σας ρωτώ απλά, σας κατηγορώ – Μητσοτάκης: Σας επιστρέφω το "Κατηγορώ, slpress

Τη δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ». Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη μετά την πανδημία τηλεοπτική συνέντευξή του μίλησε για όλα και απέκλεισε ανασχηματισμό και εκλογές.

Παρουσία εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου». Επισήμανε μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν  να αποφύγουν το ορατό ενδεχόμενο η εμβάθυνση της ύφεσης να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση χρέους. Μια τέτοια μετατροπή, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, θα προσέδιδε στην ύφεση «περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε στην κυβέρνηση το ότι συντονίστηκε με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης. Άσκησε, ωστόσο, κριτική σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων, κατηγορώντας την ότι αξιοποιεί την κρίση για να προωθήσει τα  αντιδραστικά σχέδιά της για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Παραλλήλως, αν και αναγνώρισε ότι η ανάκαμψη δεν είναι εύκολη υπόθεση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να βγει μπροστά στη συζήτηση για την εξασφάλιση περισσότερων κοινοτικών πόρων, έχει επιλέξει να παριστάνει τον «μάντη κακών».

Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά. Σε αυτά, όπως εξήγησε, μετέχουν  άνεργοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και εποχικοί εργαζόμενοι, κυρίως στον ιδιαίτερα πληττόμενο τουριστικό τομέα. Στο ίδιο πρόγραμμα, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και ΑΜΕΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι εμφανές πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει και τμήματα της μεσαίας τάξης, τα οποία υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας της πανδημίας. Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το όφελος των νοικοκυριών από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο όφελος από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Παραλλήλως επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την κοστολογημένη πρόταση του κόμματός του, η οποία κατατέθηκε μέσα στην πανδημία, ενώ παρουσίασε και κατάλογο που εξηγεί από πού θα βρεθούν τα χρήματα χρηματοδότησης των προτάσεων του.

Οι προτάσεις για την εργασία

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε συνολικά εννέα προτάσεις. Για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, πρότεινε 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος. Για τις επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, τουρισμού και  μεταφορών που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με παράλληλη υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Επιδότηση 40% των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με παράλληλη υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, πρότεινε και για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όμως και κάποιες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής στήριξης, όπως η κατάργηση του σχήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας και του νέου σχήματος εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και η κατάργηση της αναστολής δήλωσης των ωραρίων. Ζήτησε επίσης ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω της πανδημίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων και θέσπιση ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο της τηλεργασίας και την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται με αυτόν τον τρόπο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποτίμησε το σύνολο των παρεμβάσεων που προτείνει για τη στήριξη της εργασίας στα 3,7 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι καλύπτουν  τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις. Τέλος ειδικά για τον Τουρισμό ανέφερε το Πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού “ΔΙΑΚΟΠΕΣ για ΟΛΟΥΣ” ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το πρόγραμμα αυτό καλύπτει κλιμακωτά και με εισοδηματικά κριτήρια περίπου 2.500.000 πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαμονή και τη μεταφορά σε τουριστικό προορισμό. Απευθύνεται μάλιστα, όπως είπε, στο σύνολο των καταλυμάτων και των πολιτών.

Η αποτίμηση Μητσοτάκη 

Την ίδια ώρα πάντως, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Star, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δική του αποτίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την ύφεση, για την οποία ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί ούτε να την υπολογίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα κυμανθεί από 5% έως και 10%.

Για την ανεργία και τους φόβους που εκφράζονται, ο πρωθυπουργός είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον Τουρισμό, για τον οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών για μια χρονιά σαν και αυτήν. Δεν δίστασε πάντως να εκφράσει τον φόβο του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην μεσαία τάξη. Μίλησε επίσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μπορεί ακόμη να προσδιορίσει το ύψος, ενώ χαρακτήρισε διαρκή το στόχο της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, εξαίροντας την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, τόνισε πως η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε όλους τους τομείς. Είπε επίσης ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι και ο κρατικός μηχανισμός περισσότερο ευέλικτος και έκανε λόγο για αποφυγή στο μέλλον των οριζόντιων lockdown, τα οποία, όπως είπε, «τόσο πολύ στοιχίζουν».

Δεν μπήκαν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη

Σε αυτή την πρώτη μετά πανδημίας συνέντευξη, ο πρωθυπουργός μίλησε για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Σε ό,τι αφορά την “υπόθεση του Έβρου”  διαβεβαίωσε ότι δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος και προχώρησε στην εκτίμηση ότι «δεν συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο, που να χρίζει τέτοιας συζήτησης». Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι υιοθέτησε στο θέμα μια «ακροδεξιά ρητορική».

Ο πρωθυπουργός έκανε παραλλήλως λόγο για «νευρικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, επειδή, όπως είπε «προχωρούμε σε ενίσχυση του φράκτη και επέκτασή του». Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει ενημερωθεί με ΝΟΤΑΜ, ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας και ότι «δεν θα έπρεπε να είναι θέμα για το εάν και πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλάει με τον Τούρκο πρόεδρο».

«Έγινε το διάβημα διαμαρτυρίας γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή. Και το κάναμε το διάβημα για να μη δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή. Η υπόθεση ξεκίνησε από ψευδές δημοσίευμα αγγλικής εφημερίδας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ήταν τέλος ξεκάθαρος σε ότι αφορά την εκλογολογία και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, απαντώντας ότι «η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά». Οπότε, «ούτε  ανασχηματισμός, ούτε εκλογές», όπως τόνισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι