Μίνι ανασχηματισμός διορθωτικού χαρακτήρα – Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Σύνταξη SLpress.gr
1839

Αλλαγές, περιορισμένης έκτασης για την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος ήταν τελικά ο πολυαναμενόμενος  ανασχηματισμός. Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας στην εισαγωγή του ότι ο πρωθυπουργός  συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό, ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

 • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
 • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
 • Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός επιδιώκει:

 • Την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
 • Την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Την οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
 • Την προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Το νέο σχήμα που ανακοινώθηκε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον πρωθυπουργό να μην προχωρά σε αλλαγή υπουργών, αλλά σε αναβάθμιση υφυπουργών. Επιβεβαιώνει επίσης την κατέυθυνση, που είχε δοθεί ήδη από την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τις επιτακτικές ανάγκες που προκύπτουν σχετικά με τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίστηκαν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα τη Δημοσιονομική Πολιτική και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Παραλλήλως στο κυβερνητικό σχήμα εντάσσονται τρεις νέοι υφυπουργοί. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση, Ζωή Ράπτη στη θέση Υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα τα θέματα Ψυχικής Υγείας και τον Νικόλαο Ταγαρά στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο πρωθυπουργός πλήρωσε τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει υψηλόβαθμο πόστο στην Κομισιόν, όχι όμως και τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε, αφήνοντας κάποιες αιχμές.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος» και «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις». Επισήμαναν παραλλήλως, ότι «παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει - και σε επίπεδο διάταξης - το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν».

Δεν είναι ανασχηματισμός

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε απορρίψει, άλλωστε, εδώ και καιρό το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού. Ο βασικός λόγος ήταν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, παρά το γεγονός ότι σε κάποια υπουργεία δόθηκαν αφορμές για αλλαγές. Το είχε πει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στην επιστροφή του από το Ισραήλ, στα τέλη Ιουνίου, και το επαναλαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα κορυφαίοι υπουργοί.

Το στίγμα αυτό έδωσε το βράδυ της Δευτέρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις. Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως ανακοίνωσε άλλωστε την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός η πενταμελής επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις Πισσαρίδη  στελεχώνεται από τους Θεόδωρο Σκυλακάκη, υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ακη Σκέρτσο, υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Πατέλη, προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για ανασχηματισμό που δεν είναι ανασχηματισμός κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στη κυβέρνησή του να κάνει».

Αναφέρει επίσης ότι «μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, σήμερα αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό».

Παραλλήλως, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός «επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης», ενώ για την υπουργοποίηση Σκυλακάκη και την είσοδος του Π. Τσακλόγλου σημειώνει ότι δείχνουν τη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Για βαθιά συντηρητική επιλογή κάνει λόγο και το ΚΙΝΑΛ, εστιάζοντας στο ότι οι κυβερνητικές αλλαγές συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με τις κατευθύνσεις του πορίσματος Πισσαρίδη. Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει επίσης ότι με τον ανασχηματισμό «ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα». Κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι «φρόντισε να αναβαθμίσει τους δικούς του ανθρώπους, για να ελέγξει απόλυτα τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης» και ότι «βλέπει την οικονομία μόνο από την σκοπιά των ισχυρών, ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές για τους πολλούς».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.