ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O πρωθυπουργός στο Υπουργικό για τις φωτιές στα δάση και τις τιμές

O πρωθυπουργός στο υπουργικό για τις φωτιές στα δάση και τις τιμές, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την δική του εικόνα της πραγματικότητας παρουσίασε για μία ακόμη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο όσον αφορά τις πυρκαγιές όσο και για την ακρίβεια στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά στο μείζον θέμα των ημερών που προέκυψε από την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Στο δύσκολο αυτό θέμα η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει πετάξει το μπαλάκι στην Δικαιοσύνη, που φυσικά θα πρέπει να κάνει τις δικές της ενέργειες για να διαλευκάνει την υπόθεση και στην Βουλή καθώς μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση αφορούν τους μηχανισμούς του κράτους είτε «ως ύποπτους για εμπλοκή» όπως υπαινίσσεται η αντιπολίτευση, είτε ως εκείνους που έχουν την υποχρέωση αλλά και τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό για να προστατεύσουν τους πολίτες και τους πολιτικούς και για να κινητοποιηθούν ώστε να βρουν την άκρη του νήματος. Μέχρι στιγμής πάντως η υποτονική αντίδραση της κυβέρνησης και η αρχική υποβάθμιση του θέματος από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς.

Ο πρωθυπουργός για τις πυρκαγιές

Για τις μεν πυρκαγιές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι αναμέτρηση με την κλιματική κρίση», επικαλέστηκε ότι «οι δυτικές Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και η Αγγλία, δοκιμάζονται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και από παρατεταμένη ξηρασία», για να καταλήξει ότι «η μάχη του ανθρώπου με τη φύση έχει πάντοτε άνισα χαρακτηριστικά». Όσο για το στάδιο της αντιμετώπισης ο πρωθυπουργός βρήκε ότι φέτος όλα λειτουργούν περίπου άψογα: «Το 112 λειτουργεί πια εξαιρετικά επιτυχημένα. Οργανωμένες εκκενώσεις μέχρι στιγμής, έχουν λειτουργήσει σωτήρια για χιλιάδες συμπολίτες μας και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος. Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία “πού είναι το κράτος” ή το αμήχανο ερώτημα “πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα”… ».

Όσο για τις επικρίσεις που ακούγονται χρησιμοποίησε σαν ασπίδα τους ανθρώπους που δίνουν την μάχη λέγοντας ότι αισθάνεται αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί». Ο πρωθυπουργός αντιπαρήλθε ότι κάθε κριτική που ασκείται από πολιτικούς φορείς ή από την κοινωνία αναγνωρίζει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών και επισημαίνει τα κενά της πυροσβεστικής και την έλλειψη πόρων.

  Τι μας έφερε, τι μας στέρησε η επαναφορά Πολάκη

Τι γίνεται με την ενεργειακή κρίση

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση παρά την απογοήτευση που δημιούργησαν τα περιορισμένα ποσά στους λογαριασμούς των καταναλωτών ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία προφανώς και είναι αυξημένα και βελτιωμένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας». Υποσχέθηκε ακόμη ότι «τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, αυτό μόνο για έναν μήνα. Και με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία». Αμφισβήτησε τα στοιχεία που έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας λέγοντας: «Και, μακριά από τα παχιά λόγια και τους αυθαίρετους υπολογισμούς, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τη σειρά τους θα επιστραφούν στην κοινωνία για τη στήριξή της».

Αναφέρθηκε και στη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας «την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα που εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι