ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις μεταρρυθμίσεις και το ένα fake news του Κυριάκου στο Υπουργικό

Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης για πανδημία και εμβόλια, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παράλληλα με τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση (το σχέδιο έχει επεξεργαστεί ο Πάνος Τσακλόγλου), ο πρωθυπουργός θέλησε να την εμφανίσει σαν μία θετική μεταρρύθμιση, δίχως να αναφερθεί στο κόστος της μετάβασης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα ξεπεράσει τα 40 δισ. Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη φορά που είχε μιλήσει για το σχέδιό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν σε συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών. Η δε ανακοίνωσή του είχε γίνει δεκτή με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους παριστάμενους.

Φυσικά δεν αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν από τη μετάβαση σε ένα κατά κύριο λόγο ιδιωτικό σύστημα, ούτε βέβαια στο ποιος αναλαμβάνει το κόστος σε περίπτωση κρίσης όπως συνέβη με τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία των ΗΠΑ. Αντί γι’ αυτά ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραισμένη εικόνα: «Κομβική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση… Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του.

»Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξή του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη. Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Και ακόμα –θέλω να τονίσω– ότι το σύστημα αυτό θα το εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου».

Μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αστυνομία

Αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο σχολείο: «Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις κι αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο. Γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται, ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη».

  Ο Ανδρουλάκης δείχνει την "πόρτα εξόδου" στον Μητσοτάκη

Η τρίτη μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε ήταν για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρά την αύξηση της εγκληματικότητας και την δημοσκόπηση-κόλαφο της ALCO, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες ένιωθαν πιο ασφαλείς επί ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης έδωσε «συγχαρητήρια στον υπουργό, σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά στο νόμο Παρασκευόπουλου, δείχνοντας ότι τα fake news που διακίνησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός ήταν κεντρικά κατευθυνόμενα. Είπε συγκεκριμένα: «Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν –όπως ξέρουμε– των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα».

Η πορεία της οικονομίας

Σχολιάζοντας την πρωθυπουργική δήλωση, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρακευόπουλος, είπε ότι σκοπίμως δημιουργεί θολή εικόνα όσον αφορά τις ευεργετικές διατάξεις που δεν ισχύουν στην περίπτωση των αποφυλακίσεων. Θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά των συντηρητικών ψηφοφόρων προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών. «Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν γι’ αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μία σύντομη αναφορά στην οικονομία παρουσιάζοντας μία ρόδινη κατάσταση για το μέλλον: «Οι μεταρρυθμίσεις κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι