Πατάει γκάζι η κυβέρνηση – Σειρά νομοσχεδίων εξέτασε το Υπουργικό

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση – Σειρά νομοσχεδίων εξέτασε το Υπουργικό, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δύο βασικά σημεία έθιξε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτά ήταν το γεγονός ότι από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid και ότι σε λίγο θα  δημοσιευθεί η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων.

«Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους, όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Παραλλήλως εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων, «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Έδωσε το σήμα ο Μητσοτάκης

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη επισήμανση, την προκήρυξη των θέσεων για την στελέχωση της “Πανεπιστημιακής Αστυνομίας” είπε ότι «η προστασία των Πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο πρωθυπουργός είπε εξαρχής ότι δεν θα σταθεί αναλυτικά στα πολλά θέματα που είχε η ημερήσια διάταξη, τα περισσότερα από τα οποία «έχουν ένα έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόσημο», όπως σημείωσε. Έτσι, επέλεξε μόνον το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά για την ανακουφιστική φροντίδα, κάνοντας λόγο για «ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο αντιμετωπίζει μία δύσκολη πραγματικότητα, της φροντίδας την οποία πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες αλλά και σε ασθενείς τελικού σταδίου».

Τα θέματα ήταν όντως πολλά και αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, οι Υπουργοί  Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασαν την κωδικοποίηση νομοθεσίας που αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στην νησιωτική πολιτική που αποτελούν τους πρώτους τρεις κώδικες που έχουν ολοκληρωθεί.

Τι συζήτησαν στο Υπουργικό

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Με τη σειρά τους, ο Υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Δένδιας, και ο Υφυπουργός, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

  Επιστροφή Πολάκη στα social media – Οικονόμου κατά Τσίπρα (upd)

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Από την πλευρά τους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την “ανακουφιστική φροντίδα”, στο οποίο αναφέρθηκε κατ’ εξαίρεση ο πρωθυπουργός, καθώς και την κύρωση σύμβασης με το  Ίδρυμα Νιάρχος.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 789/2019 και 790/2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα. Ο  υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τον Κώδικα Οργανικών Διατάξεων Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ενσωμάτωση της Οδηγίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και η Υφυπουργός, Μαρία Συρεγγέλα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα. Τέλος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας  Καραμανλής εισηγήθηκε τροποποιήσεις σχετικά με τη  συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Με την σημερινή συνεδρίαση και το αναπτυξιακό πρόσημο που, όπως είπε, έχουν τα περισσότερα από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στο Υπουργικό, ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα να τρέξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες, με πρώτον το άνοιγμα της οικονομίας και της οικονονίας. Ρόλο παίζει όμως και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού, μόλις μερικές εβδομάδες πριν το μεγάλο κύμα των διακοπών, αλλά και τα σενάρια που θέλουν αιφνιδιαστικές κινήσεις, ίσως και πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι