ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Συμβούλιο Επικρατείας ο υπολογισμός της σύνταξης από ιδιώτες

Τί αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγαν δύο ομοσπονδίες ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών στην απονομή συντάξεων και επιδιώκουν να ανακληθεί η σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας. «Είναι πρωτάκουστο να απονέμουν συντάξεις οι ιδιώτες», καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες. Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι βρίσκουν απαξιωτική την αμοιβή τους για την εργασία αυτή και ζητούν περισσότερα. Επίσης ζητούν να μη θεωρείται βαριά αμέλεια ο λανθασμένος υπολογισμός της σύνταξης.

Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και ένας συνταξιούχος, «επιχειρείται για πρώτη φορά, η απονομή των συντάξεων με τη σύμπραξη ιδιωτών, μετά την περάτωση σεμιναρίου επιμόρφωσης». Οι ιδιώτες στους οποίους αναθέτει το κράτος την εργασία αυτοί έχουν λάβει πιστοποίηση ύστερα από σεμινάρια στον ΕΦΚΑ και είναι «είτε δικηγόροι με τουλάχιστον τριετή άσκηση δικηγορίας είτε λογιστές-φοροτεχνικοί Α΄ τάξης». Σε αυτούς ανατέθηκε να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης, την ύπαρξη τυχόν οφειλομένων εισφορών, να υπολογίζουν τα ποσά για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις επί αυτών των θεμάτων.

Μπορούν, επίσης, να συντάσσουν σχέδιο απόφασης (προσωρινής ή οριστικής) για κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά και εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, με βάση των οποίων οι υπηρεσίες τους e-ΕΦΚΑ θα υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και θα εκδίδουν πράξης απονομής της σύνταξης. Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι «με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δε συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».

Τι καταγγέλλουν οι προσφεύγοντες

Οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν επίσης ότι ο e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών, χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4798/2021 και δίχως να αναφέρεται η ανάθεση τέτοιων αρμοδιοτήτων. «Τόσο η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση όσο και ο επίμαχος νόμος προσκρούουν στο άρθρο 22 του Συντάγματος που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για τη κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ αντιβαίνουν και στο άρθρο 103 του Συντάγματος που επιτάσσει η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης να γίνεται από δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρουν οι ομοσπονδίες.

Η απόφαση ελήφθη επειδή ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί με το προσωπικό που διαθέτει στη διεκπεραίωση των υποθέσεων και ελήφθη η απόφαση αυτό να ανατεθεί σε ιδιώτες. Την τελευταία φορά που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε “έφοδο” στον ΕΦΚΑ για να διαπιστώσει την αιτία των καθυστερήσεων, όχι μόνον στην απονομή συντάξεων αλλά και σε πολλά ζητήματα των πολιτών, εκείνο που βρήκε ως μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν λειτουργούσαν τα κλιματιστικά!

  Αντί για το Καπιτώλιο, θα το βρει από την πορνοστάρ ο Τραμπ;

Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι ζητούν «να πληρωθούν ανάλογα με το εκτελούμενο έργο αλλά και την προβλεπόμενη αυξημένη ευθύνη τους» και ζητούν να αρθεί μάλιστα ο όρος τη αυξημένης ευθύνης τους, σε περίπτωση εσφαλμένου υπολογισμού και να μη θεωρείται βαριά αμέλεια. Οι δικηγόροι θεωρούν επίσης την αμοιβή τους απαξιωτική και «μη αντίστοιχη του έργου και της ευθύνης που καλούνται να αναλάβουν οι επιστήμονες δικηγόροι».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι