ΘΕΜΑ

Από το έτος 2025-26 τα μη κρατικά πανεπιστήμια με βάση εισαγωγής

Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying στα σχολεία, λέει ο Πιερρακάκης

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Το ν/σ που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» αποτελείται από 200 άρθρα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι βασικές ρυθμίσεις του ν/σ που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης κινούνται στους εξής άξονες:

-Ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων,
-θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης,
-πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Έχουμε το δίλλημα της κίνησης ή ακινησίας. Την ακινησία η χώρα την πλήρωσε. Αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε την εντολή του λαού να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και να λύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» είπε χαρακτηριστικά. Ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με την εποπτεία του κράτους, τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι τίτλοι σπουδών θα έχουν σφραγίδα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

«Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

Δηλαδή για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που τίθεται θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση:
-Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
-Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
-Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
-Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Μετά την παρουσίαση θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μια εβδομάδα με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου. «Το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ERTNEWS «Στο Κέντρο».

Μαρινάκης: ιστορική μεταρρύθμιση

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους (…) Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του». Με αφορμή το ότι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αναφορικά με το πώς σκοπεύει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, ο κ Μαρινάκης σημείωσε: «Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τα δημόσια πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά 70% αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση: «Μη κρατικά πανεπιστήμια – παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία».

Νέο συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

Περίπου 150 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη και αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Την ίδια ώρα χάος υπάρχει γύρω από τις ψηφιακές εξετάσεις που αποφασίστηκαν προκειμένου να μην χαθεί η εξεταστική. Σε πολλές σχολές οι διδάσκοντες έχουν θέσει ζήτημα αδιάβλητου της διαδικασίας, ενώ σε άλλες είναι πρακτικά αδύνατον, λόγω του αντικειμένου ή των εργαστηρίων που απαιτούν παρουσία δια ζώσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι