ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Τί ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης».

Στον σύντομο διάλογο που είχαν ο κ. Πενταρόφσκι υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία βασίζεται στην στήριξη της Ελλάδας για την ενταξιακή της πορεία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «…Άρα, χρειαζόμαστε, αξίζουμε μια πραγματική ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και βασιζόμαστε σε εσάς, στη στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, εδώ καταγράφεται αναβάθμιση. Πάντα υπενθυμίζω σε όσους το ξεχνούν ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κι όχι μόνο το ονοματολογικό. Γνωρίζετε καλά αυτή τη παράμετρο της διμερούς μας σχέσης».

Ισορροπεί σε δύο βάρκες ο Μητσοτάκης

Τέλος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για όλη την προσπάθεια που έχετε κάνει μέχρι στιγμής και προσβλέπουμε σε λίγες ακόμα προσπάθειες αύριο». Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στο Athens Democracy Forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν υποστηρίζουμε την Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας», και πρόσθεσε: «σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ».

Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις και η στήριξη της Ελλάδας στην προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας ξεπερνά την “διεθνή υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες, από την μία η πρόθεσή του να στηρίξει τα Σκόπια και από την άλλη οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

  Όποιος πιάνεται με "τη γίδα στην πλάτη" δεν πάει αναγκαστικά φυλακή...

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και δύο χρόνια δεν φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία, από τον φόβο της καταψήφισής του από τον Αντώνη Σαμαρά και μικρότερη ή μεγαλύτερη ομάδα βουλευτών του κόμματός του. Ενώ τον τελευταίο χρόνο όποτε ετίθετο το ερώτημα «πότε θα έλθουν προς ψήφιση τα πρωτόκολλα», ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντούσε «είναι θέμα ιεράρχησης του κοινοβουλευτικού έργου», σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα φέρει τα μνημόνια όταν κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι