Κλεμμένα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης στο Μανχάταν

Κλεμμένα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης στο Μανχάταν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και παράνομου εμπορίου, εντοπίζονται σε ιδιωτικές συλλογές. Η περίπτωση του Μάικλ Στάινχαρτ όμως, έχει την δική της ιδιαιτερότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times εισαγγελείς που εισέβαλαν στο γραφείο και στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου Στάινχαρτ στο Μανχάταν, κατάσχεσαν πολλά αρχαία έργα, τα οποία, όπως λένε, έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και γνωστός φιλάνθρωπος, ο Στάινχαρτ συλλέγει έργα τέχνης από την αρχαία Ελλάδα, εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι δεσμοί του με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι γνωστοί και επίσημοι, αφού μία από τις αίθουσες του παγκοσμίου φήμης και ενδιαφέροντος Μουσείου έχει πάρει το όνομά του.

Έργα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Οι έφοδοι των αμερικανικών αρχών που έγιναν το τελευταίο διάστημα είχαν συγκεκριμένους στόχους. Έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Cyrus R. Vance Jr., η οποία αποσκοπεί να εντοπίσει κλεμμένα αρχαία έργα τέχνης στην Νέα Υόρκη και να προωθήσει τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των New York Times, συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ.. Η λήκυθος απεικονίζει μια σκηνή κηδείας και δυο πρόσωπα, μια γυναίκα και έναν νέο, και η αξία της εκτιμάται τουλάχιστον στα 380.000 δολάρια.

Κατασχέθηκαν επίσης πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., τα οποία απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια και η αξία τους εκτιμάται στα 250.000 δολαρια. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται ακόμη ένα γλυπτό με το κεφάλι κριαριού του 6ου αι. π.Χ. και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) του πρώιμου 5ου αι. π.Χ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, όλα τα αντικείμενα αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Επικαλούμενη μάλιστα δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, η εφημερίδα αποκαλύπτει διαδοχικές μεταπωλήσεις των αρχαίων έργων τέχνης. Έτσι, τα αντικείμενα φαίνεται ότι αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο, τον William και τη Lynda Beierwaltes, οι οποίοι με την σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς. Πρόκειται για τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, με την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς – Μιχαηλίδη, που είχε αποκαλυφθεί το 2006.

Η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά το θέμα από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψής του και ετοιμάζονται για τις σχετικές κινήσεις.

Αναφερόμενη στο θέμα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, δήλωσε ότι «το Υπουργείο  βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν». Σημείωσε τέλος ότι «για την λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι