Αντιδράσεις για ασεβές άρθρο για την στολή των Ευζώνων

-
Αντιδράσεις για ασεβές άρθρο για την στολή των Ευζώνων

Αντιδράσεις προκάλεσε άρθρο δημοσιογράφου της εφημερίδας Καθημερινή, στο οποίο λοιδορείται και χλευάζεται η στολή των Ευζώνων, των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς. Στο άρθρο η ευζωνική στολή (φουστανέλα) χαρακτηρίζεται «γελοία», προτείνοντας στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να την ανανεώσει «με δικτυωτό καλτσόν και παπούτσια Prada». 

Σε ανακοίνωση του το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) σημειώνει πως «θεωρούμε το άρθρο ελλιπές, καθόσον δεν αναφέρθηκαν και άλλες περιπτώσεις "γελοίων" γυναικείων εμφανίσεων ανδρών, όπως των Σκωτσέζων, που συνεχίζουν να φορούν με υπερηφάνεια ακόμη “γυναικεία φούστα” (κιλτ), των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 και ακόμη δε και των αρχαίων Ελλήνων.

Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση από την δωρικό χιτών. Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση της, ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα».

«Άθλιο χιούμορ»

Το Ινστιτούτο σημειώνει πως «το χιούμορ που επελέγη ήταν άθλιο, εθνικά επιζήμιο και ειλικρινά λυπούμαστε για την ιστορική άγνοια. Η Ευζωνική στολή αποτελεί ένα από τα μοναδικά εθνικά μας Σύμβολα που συνδέεται με θυσίες, αίμα, στιγμές δόξας, εθνικές μνήμες, υπερβάσεις και εθνικά οράματα στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Στη θέα αυτού του τιμημένου (και αιματοβαμμένου) Συμβόλου, ο απανταχού Ελληνισμός εμπνέεται, αναπολεί, δακρύζει και διακατέχεται από εθνική υπερηφάνια και ανάταση.

Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια λοιδορίας ή απαξίωσης του εθνικού μας Συμβόλου, έστω και χωρίς πρόθεση, προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό μας συναίσθημα, την τιμή και αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα αξιόπιστα και υπεύθυνα ΜΜΕ, όπως είναι η ιστορική εφημερίδα Καθημερινή, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της εθνικής μας συνείδησης, τόσο απαραίτητα την παρούσα περίοδο με τις υπαρκτές απειλές να μας περιβάλλουν.

Έτσι θεωρούμε ότι πριν από κάθε αναφορά σε τέτοιας μορφής θέματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο η Ελληνική ιστορία, τα ήθη και έθιμα και η πατριδογνωσία, καθόσον η ζημιά που γίνεται, έστω και μη ηθελημένα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το εθνικό φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού, ιδιαίτερα σήμερα».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.