Μυστική συνάντηση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας –Τους “κάρφωσε” ο Τσαβούσογλου

-

Παρά το βαρύ κλίμα που προκάλεσε η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, τριμερής συνάντηση Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας έγινε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Την αποκάλυψη έκανε με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου, και λίγη ώρα αργότερα διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών επιβεβαίωσαν στο "Βήμα" την πραγματοποίηση της συνάντησης.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του Βερολίνου να δημιουργήσει μία «διπλωματική γέφυρα» ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να ...πέσουν οι τόνοι της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο διπλωματικός σύμβουλος της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος άνοιξε αρχικά και τον δίαυλο επικοινωνίας, ανάμεσα στον Ιμπραχίμ Καλίν και την επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί η προετοιμασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.