Οι Τούρκοι μαλώνουν τον Ράμα που δεν στηρίζει τους Αζέρους και έμμεσα βοηθά τη Ρωσία

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αλβανία, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, δημοσίευσε άρθρο στα αλβανικά ΜΜΕ, με το οποίο εγκαλεί την αλβανική κυβέρνηση επειδή δεν συμπάσχει με τους Αζέρους.

“Το να κρατάς ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επιτιθέμενος δεν δείχνει σωστή κατανόηση και αμεροληψία και ενθαρρύνει και ανταμείβει μόνο το κακό”, γράφει ο Γιορούκ.

Το άρθρο αναφέρεται στα γεγονότα από την τουρκική οπτική γωνία (ότι οι Αρμένιοι έχουν καταλάβει αζερικά εδάφη και πρέπει να αποχωρήσουν) και συγκρίνει αυθαίρετα τη σύγκρουση με εκείνην στην Ουκρανία και στη Μολδαβία -η Τουρκία έχει “πλοκάμια” και στη Μολδαβία. Προέτρεψε την Αλβανία και τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν όπως στήριξαν την Ουκρανία και τη Μολδαβία στο παρελθόν.

Αχταρμάς όλα τα μειονοτικά

“Το Αζερμπαϊτζάν αξίζει τη δικαιολογημένη υποστήριξη και συμπάθεια που δειχνουν οι σύμμαχοί μας, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, και των Ευρωπαίων εταίρων, στη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία σχετικά με τις συγκρούσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας, της Κριμαίας, του Ντονμπάς ή της Υπερδνειστερίας”

Ο Γιορούκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Αρμενία να ξαναρχίσει ειλικρινείς, ουσιαστικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, είχαν επικροτήσει την κατάπαυση του πυρός που επέτυχε η Ρωσία. Η εκεχειρία δεν κράτησε και ο Γιορούκ γράφει ότι μια εκεχειρία που δεν θα έχει σχεδιαστεί για να δώσει τέλος στην “κατοχή από τους Αρμενίους θα ήταν ούτως ή άλλως εύθραυστη και προσωρινή”.

Το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας συνιστά απειλή

Γράφει ότι η Αρμενία “έχει στο στόχαστρο τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, καθώς συμπεριλαμβάνονται αγωγοί που διέρχονται από τη Γεωργία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τη Ρωσία ως μοναδικό προμηθευτή ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε, πετώντας καρφιά και για το Κρεμλίνο.

Η Τουρκία έχει αμυντική συμφωνία με την Αλβανία και έχει ουσιαστικά βάση εκεί (στο Πασά Λιμάν, στον Αυλώνα). Έχει δε αναλάβει μεγάλο μέρος του εξοπλιστικού κόστους της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι