Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν

-

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν, ο οποίος διώκεται για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την αμφιλεγόμενη χρήση των διπλωματικών διαβατηρίων του, μετά την απόλυσή του από το Ελιζέ.

Ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Μακρόν βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας το καλοκαίρι, όταν αναγνωρίστηκε σε βίντεο να επιτίθεται και να ξυλοκοπά διαδηλωτές, την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής της τάξης με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις πληροφορίες του Mediapart, ότι ο Μπεναλά χρησιμοποιούσε τα διπλωματικά διαβατήριά του και μετά την απόλυσή του, με αποτέλεσμα οι αρχές να ανοίξουν νέον φάκελο σε βάρος του.

Ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά αποκάλυψε χθες ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε «καμιά εικοσαριά φορές», το διάστημα 1ης Αυγούστου και 31ης Δεκεμβρίου, τα διπλωματικά διαβατήριά του.

Ο Στρζοντά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Μπεναλά ήταν κάτοχος δύο υπηρεσιακών διαβατηρίων. Το πρώτο το πήρε το 2016, «πολύ πριν» την άφιξή του στο Ελιζέ, και το δεύτερο την 28η Ιουνίου του 2018. Και τα δύο έληγαν την 31η Ιούλιου του 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα για το δεύτερο διαβατήριο είχε υποβληθεί από τον Μπεναλά στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας επιστολής του επικεφαλής του γραφείου του Μακρόν, η οποία ήταν δακτυλογραφημένη, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή. Ξεκάθαρα, «υποψιαζόμαστε μια πλαστογράφηση από τον Μπεναλά» επιβεβαίωσε ο Στρζοντά.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου αντικρούουν εκείνες του Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, στις 19 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες είχε αφήσει στο γραφείο του στο Ελιζέ τα διπλωματικά διαβατήρια μετά την απόλυσή του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.