ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σφυροκόπημα καταυλισμών στη Γάζα – Στη Ράφα 1.000.000 εκτοπισμένοι

Σφυροκόπημα στους καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Γάζα - Στο χάος η Ράφα,

Εκατόμβες θυμάτων στους καταυλισμούς προσφύγων που έχουν στηθεί στην κεντρική  Γάζα, κυρίως γύρω από την δεύτερη σε μέγεθος πόλη Χαν Γιουνίς, αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές της Χαμάς. Οι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα, όπου υπολογίζεται ότι έχουν πάει ήδη 1.000.000 εκτοπισμένοι.

Από τα ξημερώματα σήμερα οι καταυλισμοί δέχονται συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, ειδικά στα ανατολικά και οι άμαχοι πιέζονται να φύγουν νότια προς τη Ράφα, όπου όμως επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις τους.

Τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο πολλά σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi στην κεντρική Γάζα, ανέφεραν το πρωί οι υγειονομικές υπηρεσίες και το απόγευμα ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί συνολικά στην κεντρική Γάζα υπερβαίνουν τους 200 ενώ άλλοι τόσοι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι περίπου 100.000 εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην ήδη υπερπλήρη νότια συνοριακή πόλη της Ράφα. Περισσότεροι από 1.000.000 εκτοπισμένοι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στη Ράφα, πόλη 300.000 κατοίκων και η κατάσταση περιγράφεται ως αφόρητη. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το 85% των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με πολλούς τώρα να πεινούν και είναι εκτεθειμένοι στις χειμερινές βροχές μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ακτές του Deir al-Balah και του Khan Younis. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia στη βόρεια Γάζα.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ UNRWA, Juliette Touma, δήλωσε ότι «οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται δραματικά. Συνεχίζουμε να έχουμε περιορισμούς στην πρόσβαση σε περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας όπου θα πρέπει να έχουμε τακτική πρόσβαση, όπως το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε το BBC. «Υπάρχουν πολύ, πολύ λίγες εμπορικές προμήθειες που εισέρχονται στη Γάζα και δεν υπάρχει αγορά, έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από οργανώσεις όπως η UNRWA».

Η UNICEF δήλωσε ότι παρέδωσε τουλάχιστον 600.000 δόσεις εμβολίων στη Γάζα την Παρασκευή για την προστασία των παιδιών στα πολιορκημένα παλαιστινιακά εδάφη από ασθένειες. Η κίνηση έρχεται καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και η περιοχή στερείται καθαρού νερού και βασικών ιατρικών προμηθειών. Η ομάδα δήλωσε ότι περισσότερα από 16.800 βρέφη έχουν χάσει ένα ή περισσότερα εμβόλια ρουτίνας και ότι θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ και την UNRWA για να παραδώσει τα εμβόλια που φτάνουν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την άφιξη δεκάδων χιλιάδων εμβολίων για ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση, η ιλαρά και η ηπατίτιδα, σε συντονισμό με τη UNICEF.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx