ΘΕΜΑ

Κατασχέθηκαν στη Μεσόγειο κινεζικά drones χαρακτηρισμένα ανεμογεννήτριες!

Κινεζικά drones χαρακτηρισμένα ανεμογεννήτριες κατασχέθηκαν στην Μεσόγειο, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Κινεζικής κατασκευής drone Wing Loong, με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ιταλίας. Τα αποσυναρμολογημένα drone βρίσκονταν σε κιβώτια που έφεραν σήμανση ότι περιείχαν εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες, σε μια προσπάθεια αποφυγής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, πιθανώς για να φτάσουν στα χέρια του στρατηγού Χάφταρ.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου Ιταλοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν στο λιμάνι Gioia Tauro στη νότια Ιταλία τρία κοντέινερ γεμάτα με όπλα, συμπεριλαμβανομένων drone Wing Loong  και δύο σταθμούς ελέγχου drone, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι Times του Λονδίνου. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τα εν λόγω κοντέινερ κατασχέθηκαν μετά την εκφόρτωση από το φορτηγό πλοίο MSC Arina, το οποίο είχε φτάσει στη Μεσόγειο από την Κίνα.

Φαίνεται ότι το σχέδιο ήταν να φορτωθούν σε άλλο σκάφος που στη συνέχεια θα ταξίδευε με προορισμό την Βεγγάζη. Στο μεταξύ το περασμένο Σαββατοκύριακο, Ιταλοί ερευνητές κατάσχεσαν άλλα τρία ύποπτα εμπορευματοκιβώτια που έφτασαν στο ίδιο λιμάνι με ένα άλλο φορτηγό πλοίο, το MSC Apoline.

Φωτογραφίες και βίντεο που εμφανίστηκαν αποκαλύπτουν την έκταση της προσπάθειας απόκρυψης της ταυτότητας του περιεχομένου. Πράγματι, σύμφωνα με αναφορές από την Ιταλία, τα τμήματα των drone είχαν τοποθετηθεί μέσα σε προστατευτικά καλύμματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πτερυγίων ανεμογεννητριών. Πληροφορίες σχετικά με την παρουσία των όπλων, φέρεται να παρασχέθηκαν στις ιταλικές αρχές από τις ΗΠΑ. Ιταλικοί λογαριασμοί σε social media δείχνουν ότι τα εμπορευματοκιβώτια ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο ενός τυπικού ελέγχου.

Προφανώς και έχουμε μία απόπειρα “μεταμφίεσης” του στρατιωτικού εξοπλισμού ως πολιτικού φορτίου, μεταξύ άλλων με την χρήση πλαστών εγγράφων. Δεν είναι ακόμα σαφές τί είδους διώξεις θα ασκήσουν οι Ιταλοί εισαγγελείς, ούτε υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης. Τα όπλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από τρίτο προορισμό, αφού πρώτα είχαν αγοραστεί από την Κίνα.

Ποιος ο παραλήπτης των Wing Loong;

Ο προφανής παραλήπτης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών – και πιθανώς άλλων όπλων που αποτελούσαν μέρος των ίδιων αποστολών – ήταν ο στρατηγός Χάφταρ, ο οποίος ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) και ελέγχει τα ανατολικά της χώρας. Ο Χάφταρ το 2020 είχε αποπειραθεί να κατακτήσει και το υπόλοιπο της χώρας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), σε ένα από τα επεισόδια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην χώρα από την πτώση του  δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, το 2011.

Η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη GNA εδρεύει σήμερα στην Τρίπολη και διευθύνεται από τον πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibah. Η χώρα έχει ουσιαστικά δύο κυβερνήσεις, μία στην ανατολική και μία δυτική επικράτεια, οι οποίες ελέγχουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις. Τα drones Wing Loong  – και οι δύο εκδόσεις Wing Loong I και Wing Loong II – έχουν ήδη ευρέως χρησιμοποιηθεί από τον στρατό του Χάφταρ στις μάχες έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης. Στο παρελθόν, αυτά τα κινεζικής κατασκευής drones φέρεται να είχαν παρασχεθεί στον Χάφταρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τι είναι τα Wing Loong

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong είναι μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής. Είναι παρόμοια με το αμερικανικό MQ-9 Reaper και έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στον λιβυκό εμφύλιο. Μάλιστα, υπήρξαν πολλές απώλειες drone Wing Loong που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ. Κάποια καταρρίφθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του GNA και κάποια από φιλικά πυρά.

Η σειρά Wing Loong αναπτύχθηκε κυρίως για επιτήρηση-αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με όπλα αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Blue Arrow-7, παρέχοντας μια ισχυρή ικανότητα κρούσης στις δυνάμεις του Χάφταρ. Οι αποστολές που κατασχέθηκαν από τους Ιταλούς φέρεται να μην περιείχαν όπλα για τα drone. Με τυπική αυτονομία περίπου 1.000 μιλίων και αντοχή περίπου 20 ωρών, ανάλογα με το ωφέλιμο φορτίο, το Wing Loong μπορεί να περιπλανηθεί σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Drone Wing Loong.

Ως απάντηση στην εμφάνιση του Wing Loong στην λιβυκή σύγκρουση, η Τουρκία άρχισε να προμηθεύει το Bayraktar TB2 drone στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης. Με μικρότερο ωφέλιμο φορτίο και μικρότερη εμβέλεια από το Wing Loong, το Bayraktar έγινε γρήγορα σημαντικό μέρος του οπλοστασίου του GNA, χρησιμοποιούμενο για αεροπορικές επιδρομές και για επιτήρηση.

Όπλα για πετρέλαιο

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πλέον λιγότερο πρόθυμα να υποστηρίξουν τον στρατό του Χαφτάρ και ειδικότερα τις επιχειρήσεις του με drone, μετά από ένα σοβαρό περιστατικό, όπου ένα Wing Loon που επιχειρούσε με τη βοήθεια των Εμιράτων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει μια στρατιωτική ακαδημία στην Τρίπολη, σκοτώνοντας 26 δόκιμους. Μια έρευνα του BBC έδειξε ότι το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν ένας πύραυλος Blue Arrow-7, κινεζικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλαπλές απώλειες που έχουν αναφερθεί στις επιχειρήσεις drone των δυνάμεων του Χαφτάρ παρέχουν έναν  λόγο για την απόκτηση και άλλων αντίστοιχων από την Κίνα, πόσο μάλλον όταν η υποστήριξη των Εμιράτων δεν είναι πλέον δεδομένη.

Για την Κίνα φαίνεται ότι το πιθανότερο κίνητρο για την πώληση drone στη Λιβύη έχει να κάνει με την ζήτηση για λιβυκό πετρέλαιο. Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι δύο Λίβυοι κατηγορήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στον Καναδά, αφού αποκαλύφθηκε ότι μεσολάβησαν σε μια συμφωνία για την αποστολή drone προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ, με αντάλλαγμα «εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου», σύμφωνα με Καναδό αξιωματούχο.

Όμως στο λιβυκό παζλ έχει μπει και η Ιταλία. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επεδίωξε να οικοδομήσει δεσμούς με τον στρατηγό Χάφταρ, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, προκειμένου να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, ο Χάφταρ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει  ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Για τη Μόσχα, ο Χάφταρ γίνεται βασικός σύμμαχος στη Βόρεια Αφρική, παρέχοντας άδεια στα ρωσικά πλοία να ξεφορτώνουν όπλα στο λιμάνι του Τομπρούκ, από όπου μπορούν να παραδοθούν Στις ρωσικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και δρουν στην Μαύρη Ήπειρο. Καθώς η αντιπαράθεση στην Λιβύη εξακολουθεί, έστω και χαμηλής έντασης, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πλέον καθιερωθεί και για τα δύο στρατόπεδα.

Drone επειδή δεν υπάρχουν αεροσκάφη

Ενώ ο στρατός του Χάφταρ και η Τρίπολη ξεκίνησαν τον εμφύλιο με στόλους πολεμικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών γαλλικής και σοβιετικής κατασκευής, αυτά έχουν υποστεί πλέον εκτεταμένες απώλειες, ενώ η τρέχουσα λειτουργικότητά τους, καθώς και η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων πληρωμάτων, είναι πια περιορισμένη.

Τα drone έχουν καλύψει αυτό το κενό, πραγματοποιώντας χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το 2019, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ είχε περιγράψει τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ως «τον μεγαλύτερο πόλεμο με drone στον κόσμο».

Μπορεί η επίθεση του Χάφταρ το 2020 να απέτυχε, εντούτοις η χώρα εξακολουθεί να είναι διχασμένη. Οι εντάσεις παραμένουν και μαζί τους η δυνατότητα να αναζωπυρωθεί ο πόλεμος. Την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τα drone, τόσο για επιτήρηση, όσο και για πλήγματα, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, μάλλον δεν εκπλήσσει το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του Χάφταρ να καταβάλουν αρκετές προσπάθειες προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους περισσότερα κινεζικής κατασκευής drone Wing Loong.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx