Ποικίλα τα σχόλια των Τούρκων για τη Βανδή που αρνήθηκε να τραγουδήσει στη Σμύρνη

Ποικίλα τα σχόλια των Τούρκων για τη Βανδή που αρνήθηκε να τραγουδήσει στη Σμύρνη

Άλλοι Τούρκοι χρήστες του Instagram δικαιολόγησαν την Δέσποινα Βανδή και άλλοι οργίσθηκαν με την απόφασή της να ακυρώσει την εμφάνισή της στη Σμύρνη, έπειτα από την ανάρτηση αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ και σημαίας στον χώρο της εκδήλωσης -εκδήλωσης η οποία είχε αρχικά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η ποντιακής καταγωγής τραγουδίστρια ευλόγως συνέδεσε την καταστροφή της Σμύρνης με τον Κεμάλ και ζήτησε να βγει η αφίσα και να μπει έστω ελληνική σημαία κάπου. Ομως δεν έγινε ουτε το ένα ουτε το άλλο.

Κάποιοι της έγραψαν στο Instagram “θα γυρίσεις κολυμπώντας” και άλλα προσβλητικά έως απειλητικά, αλλά πολλοί της έδωσαν δίκιο. «Ενας Τούρκος τι θα έκανε στη θέση της, για σκεφτείτε το λίγο», γράφουν οι ψύχραιμοι. Άλλος γράφει: «Τι θέλατε; Να γυρίσει στην πατρίδα της και να την λιθοβολήσουν; Τι να έκανε η γυναίκα; Προκαλούμε τον κόσμο έτσι» και άλλος «αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν με τη δική τους άποψη για την ιστορία, δίκιο ή άδικο, δεν τους καλείς ή άμα τους καλείς, δεν τους προκαλείς».

Στο λογαριασμό της δημάρχου της Σμύρνης, η οποία ουσιαστικά με εθνικιστικό μένος καταφέρθηκε έντονα εναντίον της Βανδή,  διαβάσαμε και πολλά σχόλια σαν αυτό: «Τι περιμένατε; Χαθήκανε οι Τούρκοι καλλιτέχνες, Ελληνίδα χριστιανή βρήκατε να καλέσετε;», ή και «αυτό έπρεπε να το περιμένετε σε έναν τόπο όπου οι πρόγονοί μας πέταξαν τους δικούς τους προγόνους στη θάλασσα».

Η Δέσποινα Βανδή στην ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV (Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας) καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

Όταν ακυρώθηκε η συναυλία, η δήμαρχος της Σμύρνης, Λαλ Ντενιζλί, είπε ότι «η κυρία Βανδή δεν θα εμφανιστεί επειδή ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ. Μην την αποδοκιμάζετε, δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Θυσιάστηκαν τόσοι ήρωες για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν. Ελπίζω ό,τι συνέβη να γίνει μάθημα στην Ελληνίδα τραγουδίστρια, διότι κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ. Η κυρία αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με το αίμα μας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι