Οι Γερμανοί θέλουν δικό τους το “ντονέρ” – Αντιδρά η Τουρκία

Οι Γερμανοί θέλουν δικό τους το “ντονέρ” – Αντιδρά η Τουρκία

«Πόλεμος» για το αυθεντικό ντονέρ και την «σωστή» συνταγή του έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας μετά το τουρκικό αίτημα στην Κομισιόν για την κατοχύρωση της «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ».

Το αίτημα υπεβλήθη από την Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ (Udofed) η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και επιδιώκει να ορίσει αυστηρά ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ντονέρ», ποια ποσότητα υλικών θα χρησιμοποιείται, ποιο είδος κρέατος και ποια μπαχαρικά.

Στη Γερμανία, όπου λειτουργούν αμέτρητα ψητοπωλεία Τουρκων μεταναστών που προσφέροιυν κεμπάπ και ντονέρ, το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας αντέδρασε. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Cem Özdemir φἐρεται μάλιστα να είναι τουρκικής καταγωγής, όμως στην ουσία ο πατέρας του είναι Κιρκάσιος που εγκαταστάθηκε στην Μικρά Ασία και εν συνεχεία πήγε στη Γερμανία όπου γεννήθηκε ο Τζεμ Όζντεμίρ. Ως υπουργός, όπως και να έχει, προασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που τον εκλέγουν στην Γερμανια. Είπε σχετικά:

«Το κεμπάπ ντονέρ (σ.σ. ο δικός μας γύρος αλλά με διαφορετικά υλικά) είναι κομμάτι της Γερμανίας. Ο καθένας πρέπει να μπορεί εδώ να αποφασίζει μόνος του πώς το παρασκευάζει ονομάζοντάς το ντονέρ και το αίτημα της Τουρκίας προκαλεί ἐκπληξη». Το υπουργείο του προειδοποίησε επιπλέον ότι, αν γίνει δεκτό το αίτημα της Udofed, «οι οικονομικές συνέπειες στον γερμανικό γαστρονομικό τομέα θα είναι πολύ σημαντικές».

Τουρκικής καταγωγής σεφ εστιατορίου στο Βερολίνο εξέφρασε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ανησυχία του, ότι η τουρκική πλευρά θα θέλει να επιβάλει την χρήση μόνο αρνίσιου κρέατος ή κοτόπουλου, ενώ στην Γερμανία το ντονέρ παρασκευάζεται κυρίως από μοσχαρίσιο. «Το ντονέρ καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υπαγορεύει στους άλλους τι πρέπει να κάνουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι