ΕΣΗΕΑ: Η εισαγγελική έρευνα υποβάθμισε σημαντικά ευρήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών διατυπώνει τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Τόσο η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αναφορικά με το πόρισμα της έρευνας, όσο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενό του, και ειδικά η αποκάλυψη της ύπαρξης και νέων θυμάτων παρακολούθησης από τον δημοσιογραφικό χώρο, προκαλούν πλήθος ερωτημάτων», σημειώνει η Ένωση Συντακτών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο των δημοσιογράφων, «κατά τις πρώτες ενδείξεις, η εισαγγελική έρευνα όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα».

«Η πρακτική αυτή είναι επιπρόσθετα ανησυχητική, διότι οπλίζει με επιχειρήματα όσους ελέγχθηκαν για το ρόλο τους στις υποκλοπές και επιδόθηκαν σε καταχρηστικές αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων που προχώρησαν στις αποκαλύψεις. Πρακτικά, έχει ως συνέπεια τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και την φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για το θέμα», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει πως «αν επαληθευθούν όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εγείρονται νέα ερωτήματα για το βάθος της διαλεύκανσης της υπόθεσης και μένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα που έθεσε, από την πρώτη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ: α) πώς διασφαλίζεται ότι δημοσιογράφοι δεν θα εξακολουθούν να γίνονται στόχοι παράνομων παρακολουθήσεων και αναιτιολόγητων αποφάσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους, β) γιατί εξαρχής παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων».

«Η ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί το θέμα στενά, με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης και εξακολουθεί να αναμένει απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που θέτει. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους δημοσιογράφους και το δικαίωμά τους να επιτελούν ανεπηρέαστοι το έργο τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι