ΘΕΜΑ

Πώς να τα πάτε καλά στην πρώτη σας δουλειά – 10 χρήσιμα μαθήματα

Πώς να τα πάτε καλά στην πρώτη σας δουλειά – 10 χρήσιμα μαθήματα

Όλοι θυμόμαστε την πρώτη μας δουλειά! Άλλοτε ήταν κάτι εντελώς προσωρινό, άλλοι μπήκαν από την αρχή στα βαθιά. Εκείνο που σίγουρα δεν ξεχνάμε είναι τις πρώτες δυσκολίες, τις πρώτες απογοητεύσεις, τις πρώτες χαρές και τις πρώτες επιτυχίες.

Η πρώτη δουλειά είναι σαν… την πρώτη τάξη στο σχολείο! Γεμάτη εμπειρίες και μαθήματα που στη συνέχεια μας φαίνονται πολύ χρήσιμα. Κρατήστε σημειώσεις!

Μάθημα 1ο: Βρείτε την άκρη

Μπορεί να περιμένετε καθοδήγηση και ντάντεμα, αλλά η αλήθεια είναι πως στην πρώτη δουλειά μας (και μετέπειτα, άλλωστε) είμαστε μόνες μας! Κανείς δεν νοιάζεται για το αν έχετε μια δύσκολη δουλειά να βγάλετε εις πέρας ή αν καθυστερήσατε για προσωπικούς λόγους. Το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα, γι’ αυτό βρείτε τον τρόπο να είστε πάντα υπεύθυνες και επιμελείς. Σύντομα θα μάθετε όχι μόνο να τα βγάζετε πέρα με τις δυσκολίες, αλλά και να τις αποφεύγετε, αποκτώντας αυτοπεποίθηση πάνω στη δουλειά σας.

Μάθημα 2ο: Η ομαδική δουλειά χτίζει τη σωστή επικοινωνία

Σε όποια δουλειά και να βρεθείτε, θα γνωρίσετε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Νεότερους, μεγαλύτερους, εργατικούς, συνεργάσιμους, ιδιόρρυθμους. Και με όλους αυτούς θα πρέπει να μάθετε να συνεργάζεστε. Μέσα από αυτό γίνεστε πιο εξωστρεφείς και βοηθάτε έτσι τη δουλειά να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά. Μην υποτιμάτε ποτέ τους συναδέλφους σας, όλοι έχουν κάτι να σου δώσουν!

Μάθημα 3ο: Κρατάτε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους

Πολλές φορές χρειάζεται να συνεργαστείτε με ανθρώπους που σας δυσκολεύουν τη ζωή, ή που απλά δεν ταιριάζετε. Όσο δύσκολο και να είναι κάποιες φορές να μην εξωτερικεύσετε τη δυσαρέσκειά σας, μην ξεχνάτε να φέρεστε σαν επαγγελματίας, μένοντας πάντα ευγενικές και τυπικές. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθειά τους, ή ακόμα και να τους συναντήσετε μπροστά σας σε μελλοντικές δουλειές.

Μάθημα 4ο: Διατηρείτε την ψυχραιμία σας!

Έρχονται στιγμές που όλα στη δουλειά πάνε στραβά. Ο υπολογιστής δεν δουλεύει, το ραντεβού έχει καθυστερήσει, ο πελάτης δεν είναι ικανοποιημένος και πολλά άλλα. Αυτές τις στιγμές το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμη. Με το να εκνευρίζεστε δεν λύνεται το πρόβλημα, και καθυστερείτε. Πάρτε βαθιές ανάσες και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Η λύση θα βρεθεί πολύ σύντομα.

Μάθημα 5ο: Η δουλειά είναι δουλειά
Όλοι θα θέλαμε να πληρωνόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, πρέπει να παραμείνετε προσγειωμένες και να κάνετε τη δουλειά σας, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσασταν. Η δουλειά δεν είναι πάντα διασκεδαστική, αλλά μην ξεχνάτε ότι γι’ αυτό πληρώνεστε.

Μάθημα 6ο: Κρατάτε σημειώσει

Μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά δεν φαντάζεστε πόσο χρήσιμο μπορεί να σας φανεί ένα σημειωματάριο. Από το να σημειώσετε ένα τηλέφωνο μέχρι να συγκρατήσετε σημαντικές πληροφορίες για κάποια δουλειά που σας αναθέτουν. Ένα χαρτί και στυλό μπορούν να αποδειχθούν απαραίτητα εργαλεία…

Μάθημα 7ο: Προσοχή στη λεπτομέρεια

Ναι, ναι, σας έχουν προσλάβει για να κάνετε μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Τι σχέση έχουν όλα τα μικροπράγματα που σας ζητάνε από εκεί και πέρα; Πολλές φορές, για να φέρετε εις πέρας σωστά τη δουλειά πρέπει να κάνετε και πράγματα που σας φαίνονται ανούσια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μην αγκομαχάτε και δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια που θα δώσει το τέλειο αποτέλεσμα σε ό,τι και να κάνετε. Οι συνάδελφοί σας θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα και εσείς θα διευκολύνετε τη δουλειά σας.

Μάθημα 8ο: Η σκληρή δουλειά φέρνει αποτελέσματα
Μπορεί η πρώτη μας δουλειά να μην είναι τέλεια, αλλά πάντα έχει κάτι να μας προσφέρει. Ξεχάστε τα αρνητικά, και επικεντρωθείτε σε όσα έχετε να μάθετε. Δουλεύοντας σωστά και μεθοδικά, μαθαίνετε τους εργασιακούς κανόνες που θα σας φανούν χρήσιμοι σε κάθε μελλοντική εργασία, και καλλιεργείτε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, την υπομονή. Σύντομα θα δείτε ότι η σκληρή δουλειά αποφέρει καρπούς.

Μάθημα 9ο: Μην βάζετε όρια στη δουλειά που κάνετε

Ίσως για κάποιους είναι αυτονόητο, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσοι πολλοί συνάδελφοί σας κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και περιμένουν απλά να σχολάσουν. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος για να εξελιχθείτε. Στη δουλειά θα χρειαστεί κάποιες φορές να πάτε νωρίτερα ή να φύγετε αργότερα, ή πάλι να αναλάβετε επιπλέον πράγματα. Όταν συμβεί αυτό, μην γκρινιάξετε! Συμβαίνει σε όλες τις δουλειές και με το να ανταποκρίνεστε, ξεχωρίζετε αυτόματα από συναδέλφους που τεμπελιάζουν κοιτάζοντας το ρολόι τους.

Μάθημα 10ο: Το κλειδί είναι ο ενθουσιασμός

Όποια και να είναι η δουλειά σας, αγαπήστε την. Μπορεί να είναι στατική, κουραστική, κάποιες φορές μονότονη, αλλά την έχετε επιλέξει και με το να δείχνετε ενθουσιασμό, κάνετε τα πράγματα ομορφότερα και πιο εύκολα. Δώστε όλο σας τον εαυτό και νιώστε ευγνώμων για τη δουλειά που έχετε. Οι εργοδότες σας θα το εκτιμήσουν και θα σας ξεχωρίσουν.


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx