ΓΝΩΜΗ

Πόσα πολεμικά μέτωπα αντέχουν οι ΗΠΑ;

Πόσα πολεμικά μέτωπα αντέχουν οι ΗΠΑ; Δημήτρης Χρήστου
EPA/STR

Παρακολουθώντας την επικίνδυνη πολεμική κρίση στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ανακαλύπτεις την προκλητική υποκρισία της Δύσης, αποκαλυπτική των προθέσεων για ρύθμιση των συμφερόντων της με πολεμικά μέσα και θύματα δεκάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους, ως παράπλευρες απώλειες του υποτιθέμενου δικαιώματος του κράτους του Ισραήλ να αμυνθεί νόμιμα!

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το πλήγμα στη Βηρυτό που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ ως «ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα! Επιπλέον η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και υποψήφια για τη θέση της προέδρου προσέθεσε ότι: «Ο Χασάν Νασράλα ήταν ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του. Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης».

Κανείς δεν πρόσεξε ούτε σχολίασε, πως την ίδια στιγμή που βομβαρδιζόταν ο Λίβανος και η Βηρυτός, περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι – μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά – σκοτώθηκαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε σχολεία και ινστιτούτα που είχαν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνίς – τη δεύτερη μεγαλύτερη της Γάζας – στα νότια της Λωρίδας, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της, στις συνοικίας Αλ Ριμάλ και Αλ Τούφα στην κεντρική πόλη της Γάζας, αλλά και σε σπίτι στα ανατολικά της, όπως μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοσταθμός Φωνή της Παλαιστίνης.

Παράλληλα ο Νετανιάχου απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση που είχαν καταθέσει ΗΠΑ και Γαλλία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, δηλώνοντας: «Τα όσα διαδίδονται για κατάπαυση του πυρός δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για μια αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν», τονίστηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού! Μάλιστα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Νετανιάχου «έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις μάχες με πλήρη ισχύ. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου». Όλα τα καταπίνουν Μπάιντεν και Μακρόν!

Ποιοι όμως χαράζουν την αμερικανική εξωτερική στρατηγική στην Μέση Ανατολή; Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Aμος Χοχστάιν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακ Γκερκ, είπαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι οι ΗΠΑ δέχονται τη στρατηγική του Νετανιάχου να μετατοπίσει το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο μέτωπο εναντίον της Χεζμπολάχ, προκειμένου να σύρουν την οργάνωση σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Δεν ήταν ομόφωνη απόφαση. Αντιτάχθηκαν άνθρωποι του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των υπηρεσιών πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση του Ισραήλ εναντίον της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής κρύβει τον κίνδυνο να παρασύρει τις αμερικανικές δυνάμεις σε ακόμη μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Το Politico επικαλείται δύο Ισραηλινούς και τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που υπό τον όρο ανωνυμίας, έδωσαν τις εν λόγω πληροφορίες.

Πάντα στο πλευρό του Νετανιάχου… 

Πόσα μέτωπα τελικά αντέχει η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πλευρό του Νετανιάχου; Στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ στο Ιράκ οι πολιτοφυλακές, στην Υεμένη είναι οι Χούθι, στη Γάζα η Χαμάς και τώρα προστέθηκε στην εικόνα και το Ιράν που είναι άλλου επιπέδου στρατιωτική δύναμη. Ήδη βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Πόσο θα επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές όλα αυτά. Αν κρίνουμε από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, αρκετά. «Ο κόσμος φλέγεται και βγαίνει εκτός ελέγχου. Δεν έχουμε καμία ηγεσία, κανέναν που να διοικεί τη χώρα. Έχουμε έναν ανύπαρκτο πρόεδρο, τον Τζο Μπάιντεν, και μια εντελώς απούσα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «το Ιράν ήταν υπό έλεγχο» όταν ήταν αυτός πρόεδρος.

Σκέφτεται κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες τις συνέπειες αυτής της κρίσης στη Μέση Ανατολή; Σκέφτεται ότι μια αμερικανική επίθεση στο Ιράν με αρχικό στόχο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του, θα εξελιχθεί σε ενεργειακό εφιάλτη; Όπως έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στο SLpress ο Κώστας Γρίβας: «Το Ιράν έχει την ικανότητα να κλείσει ή έστω να περιορίσει δραστικά τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται πολύ μεγάλο μέρος των πετρελαϊκών ροών, περίπου το 25%. Σ’ αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευόταν, με τη Ρωσία να αναδεικνύεται μεγάλη οικονομικά κερδισμένη. Το μεγάλο θύμα θα είναι η Ευρώπη, δεδομένου ότι οι οικονομίες της Ασίας, ιδιαίτερα η Κίνα, έχουν προνομιακή πρόσβαση στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και δεν θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή ανεπάρκεια. Με άλλα λόγια, πόλεμος μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα για την ΕΕ».

Πλην όμως στην ευρωπαϊκή Βαβέλ έκριναν πως είναι χρήσιμο ένα ψήφισμα από τους ευρωβουλευτές που ενέκριναν την ενίσχυση της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να πλήττουν στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος! Ουδόλως τους ενδιαφέρει η πιθανότητα, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει την πιθανότητα ήττας ή καταστροφής, να προτιμήσει την ισοπαλία. Δηλαδή την χρήση πυρηνικών όπλων με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα την Ευρώπη.

Υ.Γ.: Να θυμίσουμε ότι από τις 20 Μαΐου έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Κανένα πρόβλημα για την πολιτισμένη δημοκρατική Δύση. Το ΔΠΔ δεν το αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ και αφού δεν το αναγνωρίζουν, οι φίλοι τους έχουν εξτρά προστασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx