ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έβρεξε κεφτέδες στο Διδυμότειχο!

Έβρεξε κεφτέδες στο Διδυμότειχο! Μελαχροινή Μαρτίδου
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρώτη γιορτή ελληνικού κεφτέ στην πόλη των κάστρων, το Διδυμότειχο.

5000 κεφτέδες καταναλώθηκαν στην πρώτη πανελλαδική γιορτή “ελληνικού κεφτέ”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται πολιτιστικοί σύλλογοι.

Φόρεσαν ποδιές μαγειρικής, γάντια, έπλασαν κεφτέδες κάθε γεύσης και έμπνευσης, έστησαν τηγάνια, θράκες, μοσχοβόλισε ο τόπος… Μπαχαρικά, σάλτσες, στην πρώτη γιορτή “ελληνικού κεφτέ” στο ιστορικό Διδυμότειχο που φέτος έχει την τιμητική του με όμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Στο πρώτο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 30 σύλλογοι δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Η “γιορτή του κεφτέ” γίνεται για πρώτη φορά, αλλά θα καθιερωθεί όπως λένε οι διοργανωτές, ίσως γίνει τριήμερη, σε ένα πλούσιο γαστρονομικό αφιέρωμα τοπικών γεύσεων.

Αφίσες από εκδηλώσεις των διοργανωτών τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να φέρουν την ακριτική πόλη στο επίκεντρο νέων δράσεων.

Αποτιμώντας την προσέλευση περίπου 1500 επισκεπτών που κατανάλωσαν πάνω από 5000 κεφτέδες, παράλληλα με άλλα φημισμένα προϊόντα της περιοχής όπως τα λουκάνικα, τον εξαιρετικό καβουρμά, το μαλακό τυρί κ.α. οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για να προσελκύσει ευρύτερο ενδιαφέρον απ’ όλη την Βόρειο Ελλάδα κι όχι μόνο.

Ο αρχικός σχεδιασμός ότι θα υπήρχε γευσιγνωσία κεφτέδων από δυο γειτονικές χώρες με παρουσία σεφ από την Τουρκία και την Βουλγαρία μπορεί να μην υλοποιήθηκε, αλλά ουδείς έμεινε παραπονεμένος από την γιορτή και τις θεσπέσιες προτάσεις της. Ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης ήταν εκεί, δοκίμασε κεφτέδες όλων των εμπνεύσεων και στήριξε την πρωτοβουλία.


Το Διδυμότειχο εκτός από τα ιδιαίτερα γλυκά και την μπουγάτσα του, πλέον διεκδικεί την παρουσία στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας, ενώ ήδη σχεδιάζει την επόμενη διοργάνωση αναδεικνύοντας παράλληλα, πίτες, αυθεντικά κρεατικά, τυροκομικά, λαχανικά, φρούτα της ευρύτερης περιοχής που δένουν μεταξύ τους.

Η γιορτή του κεφτέ

Η γιορτή του κεφτέ έδωσε την αφορμή με ομάδες που συμμετείχαν να αυτοσχεδιάσουν με κλασσικές, αλλά και ιδιαίτερες συνταγές για κεφτέδες κάθε σχήματος και γεύσης, με σάλτσα ή σκέτους, με ιδιαίτερα μπαχαρικά, με πολλά συνοδευτικά, σε καυτό ελαιόλαδο “Κύκλωπας” ή στη σχάρα, με ψωμί, πίτα με ότι τράβα η όρεξη του καθενός. Η όρεξη και μόνο που κάποιος κινούνταν στο χώρο από τις μυρωδιές και την όλη οργάνωση άνοιγε αμέσως…

Η μεγάλη “Γιορτή των Γεύσεων”, η μοναδική γιορτή του “Ελληνικού Κεφτέ” Hellenic Meatballs, εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – RedRiver 2024 και με συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων κρέατος, εστίασης και όχι μόνο όπως προαναφέρθηκε, ενώ φιλοξενήθηκε στον χώρο του 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου “ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ” που στον αυλόγυρο του έγιναν όλα τα… μαγειρέματα.

Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην συνδεθεί και με το δικό της μύθο αφού ο κεφτές ήταν το κορυφαίο μαγειρικό έδεσμα που γεύονταν για περίπου δύο χρόνια ο βασιλιάς Κάρολος της Σουηδίας ο 12ος κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο ως αυτοεξόριστος. Η προσέγγιση αυτής της ιστορίας έχει πολλές αναγνώσεις, ενώ ταυτίζεται με τα σουηδικά κεφτεδάκια που ήδη είναι ανάρπαστα σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων.


Πάντως ο ελληνικός κεφτές (meatball), με τις παραλλαγές στο μαγείρεμα του από την Σμύρνη μέχρι το Διδυμότειχο και την Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές πριν τα Βυζαντινά χρόνια, αλλά και μετά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις περίφημες συνταγές να εμπνέουν ακόμη πολλούς μάγειρες ανά τον κόσμο κάνοντας τον το πιο δημοφιλές έδεσμα. Στη γιορτή που είχε την τιμητική του, μαγειρεύτηκαν πολλά είδη κεφτέδων προσφέροντας τερψιλαρύγγιες απολαύσεις!

Στο επίκεντρο το Διδυμότειχο

Η πόλη του Διδυμοτείχου όπως θα αντιληφθεί και ο αναγνώστης με την διαρκή προβολή ειδικών εκδηλώσεων κάθε χαρακτήρα με επίκεντρο τον Ερυθροπόταμο, το κάστρο, τις θρησκευτικές γιορτές, τις αθλητικές δράσεις, την Εμποροπανήγυρη, το Βυζαντινό Μουσείο, την Σχολή Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τη Σχολή Αστυφυλάκων καταφέρνει να είναι στο προσκήνιο και να προσελκύει επισκέπτες προσβλέποντας βέβαια στην τόνωση με μόνιμους κατοίκους.

Όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση του ιστορικού Τεμένους Βαγιαζήτ, προσβλέπει και στην άφιξη τουριστών από ισλαμικές κι όχι μόνο χώρες όπως και με την ανάδειξη της Πλωτινόπολης, της κατασκευής του μουσείου της Μικρής Δοξιπάρα-Ζώνης. Αλλά κοντά σ’ αυτά τα μεγαλεπήβολα που είναι στο σχεδιασμό αλλά αργούν, οι πρωτοβουλίες των συλλόγων αποτελούν το κίνητρο για την ομορφιά και τη νοστιμιά στην καθημερινότητα που έχουν όλοι ανάγκη, για τη γνωριμίας με τον γαστρονομικό πλούτο της Θράκης, που κουβαλά στοιχεία της βόρειας και της Ανατολικής Θράκης.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx