Τα τουρκικά ΜΜΕ για τον ρόλο της Ελλάδος στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
13/06/2025
Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μόνιμου Σώματος Συνοριοφυλακής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με αυτό, η Ελλάδα θα αναπτύξει το Σώμα της Συνοριοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το νησί του Καστελλόριζου, που βρίσκεται απέναντι από την περιοχή Kaş της Αττάλειας μέχρι όλες τις περιοχές των συνόρων του Αιγαίου και της ‘Δυτικής’ Θράκης έως την Αδριανούπολη.
Θα δημιουργηθούν μόνιμες μονάδες συνοριοφυλάκων: Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Piotr Serafin ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν μόνιμα σώματα συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών συνόρων.
Σε όλα τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα υπηρετούν συνοριοφύλακες της ΕΕ.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.evrosnews-gr, που μεταδίδει από τον Έβρο ‘Δυτικής’ Θράκης, σε σημερινό της δημοσίευμα γνωστοποίησε στους αναγνώστες της ότι ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Piotr Serafin, σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις και παράνομες μεταναστευτικές ροές στην ξηρά και στη θάλασσα στον Έβρο και σε όλα τα σύνορά της με την Τουρκία.
Από το Kaş μέχρι τον Έβρο
Μετά από αυτή τη δήλωση, ο Γιώργος Αυτιάς, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα της αύξησης της ασφάλειας από το «Καστελλόριζο μέχρι τον Έβρο» και πρόσθεσε: «Στην Οικονομική Επιτροπή, πετύχαμε για πρώτη φορά την έγκριση της χρηματοδότησης για τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών συνόρων. Στη συνέχεια, στις 21/10/2024, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την απόφαση αυτή».
Ο Αυτιάς απαρίθμησε τις θετικές συνέπειες της απόφασης για την Ελλάδα και την ΕΕ.
Η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε.Ε
«Επιπλέον, ενισχύονται τα σύνορα της Ελλάδας από το Καστελλόριζο έως τον Έβρο και σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων μας».
«Η παρουσία της Frontex στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο θα ενισχυθεί».
«Η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των συνόρων της».